Server Seznam Zprávy.cz v pondělí informoval, že v Krčálově bakalářské práci na téma Mládež a volný čas je mnoho stránek textu, který dříve napsal jiný autor. Kvůli obdobnému problému skončila minulý týden ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO). Krčál dnes na mimořádném briefingu uvedl, že psaním práce strávil mnoho času. "Připouštím ale, že v jejím obsahu mohlo dojít k pochybení," uvedl.

Krčál řekl, že za normální situace by své pochybení nepovažoval za tak zásadní, aby ohrozilo jeho postavení ve vládě. "Ovšem vzhledem k současné politické situaci a tomu, jakou práci dalo sestavení vlády s důvěrou, nechci být zátěží," uvedl. Dodal, že kromě ČSSD a vlády nechce ohrožovat také svou rodinu a zdraví. "V minulosti jsem prodělal těžké onkologické onemocnění, které bylo spojeno se stresem," řekl.

Ministr práce proto nabídl Hamáčkovi svou rezignaci. "Později podám i demisi člena vlády," uvedl. Hamáček poděkoval Krčálovi za jeho rozhodnutí i práci, kterou dosud odvedl. "Jeho rozhodnutí respektuji a přijal jsem jeho nabídku rezignace," dodal. Babiše o dohodě informoval a sdělil mu, že za ČSSD navrhne do funkce ministryně práce Maláčovou. "Je to odbornice, členka sociální demokracie, na ministerstvu působí, takže nebude mít problém převzít štafetu po Petru Krčálovi," řekl Hamáček.

Krčál bakalářskou práci obhajoval v květnu 2007 na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Specializovaný program v práci nalezl podobnosti ve 14 procentech textu, napsal Seznam. Odhalené pasáže se týkaly zejména neocitovaných odstavců z odborných knih, které tak autor v práci nepřímo vydával za svoje vlastní formulace. Podobných, téměř shodných či zcela shodných pasáží je v Krčálově bakalářské práci ve skutečnosti mnohonásobně více, uvedl server.

Maláčová (37) působila rok jako vedoucí oddělení institucionální komunikace Evropské unie při úřadu vlády. Od ledna 2012 do dubna 2014 byla zástupkyní Kanceláře Senátu při Evropském parlamentu, uvedla ČSSD. Magisterské tituly získala v oboru politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem a oboru politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole. Je manželkou státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře.