Útok se podle starosty města Ménaka stal v asi 55 kilometrů vzdálené vesnici, která se nachází blízko hranice s Nigerem.

"Útočníci přišli a začali střílet na lidi. Podle našich informací bylo zabito 14 lidí, všichni to byli civilisté. Jeden nákladní vůz a tři další motorová vozidla shořela," řekl starosta Nanou Kotia telefonicky agentuře Reuters. Neuvedl přitom, kdo podle něj za útokem stojí. Podobné útoky měli v minulosti na svědomí islamisté i ozbrojené etnické milice.

Ozbrojená skupina s názvem Gatia uvedla, že útočníci patřili ke zločineckému gangu, který působí u hranice s Nigerem a že jejich cílem byli civilisté z řad Tuaregů ve vesnici Injagalane. Skupinu Gatia tvoří Tuaregové.

V dubnu a květnu si útoky připisované islamistům u Ménaky vyžádaly životy více než 50 civilistů náležejících k Tuaregům. Zřejmě šlo o snahu zvýšit etnické napětí mezi Tuaregy, kteří se věnují obdělávání půdy a pasteveckým etnikem Fulbů.

Severní část Mali na jaře roku 2012 ovládli islámští radikálové napojení na teroristickou síť Al-Káida. Díky mezinárodní intervenci zahájené v roce 2013 byli sice vytlačeni, ale operace proti nim stále pokračují.

Rozsáhlé oblasti Mali stále nejsou pod kontrolou malijské armády ani mezinárodních jednotek. Od roku 2015 jsou hlášeny útoky z centrální části Mali i z jihu země a násilnosti zasahují i do sousedních států, zejména do Burkiny Faso a Nigeru.

Za méně než dva týdny se budou v Mali konat prezidentské volby, násilí ale v uplynulých měsících eskalovalo.