Libyjská pobřežní stráž dnes informovala, že jen v neděli byla podél libyjského pobřeží z moře vyzdvižena téměř tisícovka migrantů. Mezi nimi bylo i přes osm stovek lidí na gumových člunech, o nichž v neděli informovala španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms. Italská vláda ovšem nedovolila španělské neziskové organizaci zasáhnout.

"Ze srdce děkuji (...) libyjským úřadům a pobřežní stráži, která dnes (v neděli) zachránila a zpět do Libye dopravila 820 imigrantů, čímž zmařila 'práci' pašeráků lidí a zamezila neférovým zásahům lodí nevládních organizací," napsal Salvini na twitteru.

Na trase z Libye do Itálie nyní čeká už pátý den loď německé nevládní organizace Lifeline s více než dvěma stovkami uprchlíků na palubě. Ty minulý týden odmítla přijmout Itálie, která posléze vyzvala k jejich přijetí Maltu. I ta je odmítla. Situace na palubě plavidla dimenzovaného pro 50 osob, které se nachází asi 46 kilometrů od Malty, je podle zástupce německé nevládní organizace Axela Steiera kritická. Dnes francouzským médiím řekl, že o otevření přístavu požádal Francii a Španělsko. Ani jedna ze zemí mu zatím neodpověděla.

Dalších 113 migrantů z moře a vratkých člunů vylovila dánská dopravní loď Alexander Maersk, která strávila už třetí noc na dohled od sicilského přístavu Pozzallo. Tam ji nasměrovala italská pobřežní stráž, na základě jejíchž pokynů nákladní loď migranty zachránila. Dánská ministryně pro imigraci Inger Stöjbergová adresovala Salvinimu dopis, v němž jej vyzvala, aby Itálie migranty přijala.

"Spolupráce mezi Itálií a Libyí je klíčová," uvedl dnes v rozhovoru s listem La Repubblica Maítík. Pašeráky lidí Libye považuje za nebezpečné zločinecké organizace, které brzdí stabilizaci země, řekl Maítík. "Musíme jejich pohyb zastavit na jižní hranici Libye a Evropa jako celek by měla zvážit strukturální opatření v afrických zemích, která by migranty zastavila," dodal.

Migrací se v neděli v Bruselu zabývali zástupci více než poloviny států EU. Česko se stejně jako zbylé státy visegrádské skupiny (V4) setkání neúčastnilo. Německá kancléřka Angela Merkelová po minisummitu prohlásila, že země EU se musí snažit najít evropské řešení a kde takové řešení nebude možné, je podle ní na místě spolupráce skupin zainteresovaných států.

Skutečnost, že lídři evropských zemí v neděli nenabídli společné řešení migrační krize podle agentury Reuters podrývá evropskou jednotu, oslabuje německou koaliční vládu a v sázce je budoucnost schengenského prostoru.