Kontroloři v areálu opavské firmy byli ve čtvrtek. Inspekci asistovali policisté a členové speciální pořádkové jednotky. Zkontrolovali 59 cizinců ukrajinské státní příslušnosti. Větší část cizinců policisté eskortovali k podání vysvětlení, které se odehrálo za přítomnosti tlumočníka. "Jednalo se zejména o pracovníky, kteří disponovali vydanými polskými vízy nebo se prokázali rozhodnutím k povolení zaměstnání, které bylo v rozporu s místem faktického výkonu práce," uvedl Kolibač.

U 45 zahraničních pracovníků podle něj kontroloři zjistili, že pracují nelegálně. "Podle policie s nimi budou podle zákona o pobytu cizinců prováděny úkony správního řízení ve věci možného vyhoštění," řekl.

Ředitel společnosti Bidfood Vilímec potvrdil, že kontrola v areálu skutečně byla. "Několik desítek lidí policie odvedla jako teroristy. Nikdo z nich ale nebyl naším zaměstnancem. Jde o zaměstnance naší dodavatelské společnosti," uvedl. Dodal, že se zástupci této firmy je v kontaktu a podle informací, které má, valná většina kontrolovaných pracovníků měla doklady v pořádku a dál pracuje.

Kolibač dodal, že inspektorát práce se nyní zabývá i činností dvou českých společností, které zahraniční pracovníky zprostředkovávaly. Kontroly se zaměří rovněž na roli polských zprostředkovávacích společností. Kontroly by podle Kolibače měly především objasnit, pro kterou z firem cizinci pracovali. "Zaměstnavateli pak hrozí pokuta až do výše deset milionů korun," uvedl.