Stažení bodu z programu mimo jiné podpořilo všech sedm přítomných zastupitelů z hnutí ANO, které je členem krajské koalice. S návrhem zdravotnické koncepce podle předsedy oblastní organizace Jana Štrofa nesouhlasí a vyzývají hejtmana ke svolání koaličního jednání na toto téma. Zároveň žádají management Krajské nemocnice T. Bati, aby zastavil veškeré nevratné kroky v restrukturalizaci nemocnic, jako rušení oddělení, slučování primariátů nebo personální změny, a to až do doby schválení nové koncepce. Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) může za oddálení schvalování koncepce obava některých zastupitelů z případného neúspěchu v podzimních komunálních volbách.

Předsedu představenstva krajských nemocnic Radomíra Maráčka postoj zastupitelů překvapil. Znamená podle něj i dočasné pozastavení vyjednávání se zdravotními pojišťovnami o chystané fúzi nemocnic do jednoho právního subjektu. "Je to na jedné straně dobře, že to nebylo zamítnuto. Vychází mi z toho, že není situace taková, že by byli (zastupitelé) a priori proti. Ale chtějí možná další informace. Je zřejmě vůle se dále o tomto tématu bavit, což je pozitivní. My budeme dál pracovat. Budeme čekat, jestli ten náš projekt bude akceptován a dostaneme mandát, ať ho začneme více připravovat, nebo ne," řekl dnes novinářům Maráček.

Podle Čunka je cílem změn vyšší ekonomická efektivita i lepší péče o pacienty. Někteří lékaři však koncepci kritizují. Například místopředseda kroměřížského sdružení České lékařské komory Miloš Kucián ČTK minulý týden řekl, že koncepce je unáhlená a neprodiskutovaná s odbornou veřejností. Lékaři se podle něj obávají, že lékařská péče se bude centralizovat do Zlína. Bojí se, že by postupem času mohl začít v okresních nemocnicích chybět kvalifikovaný personál.

Navrhovaná koncepce upravuje materiál schválený v roce 2013. Čunek uvádí, že žádné nemocnice ani oddělení se rušit nebudou. Některé specializované výkony ale budou koncentrovány do nemocnice, která se na zákrok zaměřuje a je vybavena přístrojově a personálně. Jeden velký subjekt bude mít podle Čunka lepší podmínky pro jednání s pojišťovnami. Podle odborníků ale zatím není jisté, zda pojišťovny na zmíněný model přistoupí. V zemi pojišťovny dosud nehradí péči jedné společnosti, do které se sloučilo více nemocnic, taková forma zatím neexistuje.

Zdravotní výbor krajského zastupitelstva už dřív nedoporučil schválení koncepce ani fúzi nemocnic. Koncepci podle něj chybí analýza stavu. Materiál podle kritiků nedokládá, proč je fúze nejlepším způsobem řízení krajských zdravotnických zařízení a proč je lepší než plánované holdingové uspořádání. Podle výboru nejsou dostatečně vysvětleny náklady fúze a ekonomický dopad na hospodaření nemocnic. Výbor poukázal na to, že se bude připravovat nová koncepce na léta 2020 až 2030, proto by se do systému nemělo zasahovat a návrh úpravy by se měl nechat na odborném týmu. Čunek už dříve řekl, že záporné stanovisko výboru na textu koncepce nic nezmění.

Zlínský kraj vede koalice lidovců, hnutí ANO, STAN a ODS. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 27 křesel. Není však jisté, zda budou její členové ve věci hlasovat jednotně. Další zasedání krajského zastupitelstva je na programu 10. září.