V Dolním Němčí se zhruba 3000 obyvateli podle starosty Františka Hajdůcha (nestr.) působí hasiči, myslivci, zahrádkáři, mužský a ženský pěvecký sbor, včelaři, holubáři, dechovka, folklorní soubor Dolněmčan, fotbalový klub, stolní tenisté, šachisté nebo farní společenství a několik jejich spolků slavilo kulatá výročí. "Spolky mají co ukázat. Takže to bylo asi hlavní motto. Týden před hodnocením jsme měli Den obce, kde spolky představovaly svou činnost. Nejen ty slavící, ale i další spolky jim pomáhaly, takže to byla asi ta nejviditelnější akce v tento moment," řekl starosta.

Obec podle něj v uplynulých letech postavila dům s 34 chráněnými byty a vybudovala lokalitu pro výstavbu 31 rodinných domů. Nyní pracuje na vzniku prostoru pro dalších 15 domů a na průmyslové zóně. Rekonstrukci mají za sebou i veřejná prostranství, komunikace, hřbitov nebo kulturní dům. "Chystáme i projekt protierozních opatření v krajině. Budeme budovat mokřady, větrolamy a podobně," doplnil Hajdůch.

Držitelem oranžové stuhy za spolupráci obce a zemědělského subjektu se stala Neubuz na Zlínsku a zelené stuhy za péči o zeleň a životní prostředí Velehrad na Uherskohradišťsku. Bílou stuhu za činnost mládeže získala Ratiboř na Vsetínsku. Modrou stuhu za společenský život letos komise neudělila.

Soutěž se koná od roku 1995 a vyhlašují ji Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR a ministerstva pro místní rozvoj a zemědělství. Cílem je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží zvelebovat svůj domov, rozvíjet místní tradice a zapojit se do společenského života ve vsi. Do letošního ročníku se v celé ČR přihlásilo 228 obcí, loni jich bylo 213. Vítěz republikového kola bude vyhlášen vyhlášen 15. září v Luhačovicích na Zlínsku.

Mezi hodnotící kritéria soutěže patří společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, chystané záměry a informační technologie a koncepční dokumenty obce. Vítězové obdrží odměnu ze státního i z krajského rozpočtu.