Počet vysoce kvalifikovaných pracovníků ze zemí mimo EU, kteří mohou pracovat v Británii, byl stanoven na 20.700 za rok. S tímto číslem přišla již dříve nynější premiérka, tehdy ještě ministryně vnitra Theresa Mayová. Šlo o součást jejího úsilí o snížení imigrace, zároveň se tímto způsobem snažila vyhovět přání voličů vládní Konzervativní strany, uvedla agentura Reuters. Dodala, že plánovaný odchod Británie z EU, který nejspíš vyústí v omezení přílivu unijních pracovníků do země, může pro NHS znamenat další těžkosti.

"Premiérka představí náš dlouhodobý plán pro NHS. Jeho důležitou součástí je zajistit, aby měl zdravotnický systém k dispozici více vysoce kvalifikovaných lékařů a sester, kteří mohou poskytovat vynikající péči pacientům," řekl mluvčí Theresy Mayové novinářům. Jak nicméně dodal, vláda nepoleví ve svém závazku dostat imigraci do země na "udržitelnou úroveň".

Britské ministerstvo vnitra se má podle BBC tématem zabývat již tento pátek. Mělo by potvrdit, že zahraniční lékaři a zdravotní sestry budou vyňati ze stanoveného počtu 20.700 pracovníků ročně. V britském zdravotnictví, které se spoléhá na zahraniční zaměstnance již desítky let, se nedaří obsadit desítky tisíc pracovních míst.