Město by podle podporovatelů změny například dosáhlo snáze na evropské dotace. Kdyby se Třinec statutárním městem nestal, mohl by ztratit dlouhodobě budovanou prestiž, stojí ve zdůvodnění návrhu.

Pokud senátoři novelu schválí a podepíše ji prezident, v čele města bude stát místo starosty primátor a tamní radnice se přejmenuje na magistrát. Třinec by se také mohl členit na samosprávné části, což ale zatím tamní zastupitelstvo nepředpokládá. V současnosti je v Česku 26 statutárních měst včetně Prahy.

Palkovská očekává, že v Senátu by návrh mohl projít bez problémů. Při poslední návštěvě prezidenta podle ní Miloš Zeman slíbil, že novelu podepíše, jakmile ji dostane. "Dozvěděla jsem se to před třemi minutami a musím říct, že jsem jásala. Jsem ještě v euforii, mám z toho obrovskou radost," uvedla Palkovská. Dodala, že po roce příprav už je město takzvaně u cílové pásky. "Dlouhodobě má Třinec své postavení, ale scházelo mu zařazení. Už kdysi bojoval o to být okresním městem, což pak nešlo, protože okresy zanikly. Je to dlouhodobý proces. Je to otázka prestiže a na druhé straně je to možnost dalšího rozvoje města, ať jde o dotace či jiná významná rozhodnutí, která se týkají statutárních měst," uvedla Palkovská.

Předkladatelé novely Třinec charakterizují jako jedno z regionálních center Moravskoslezského kraje. V Třinci žije kolem 36.000 obyvatel.