"Naši technici jsou v terénu a na odstranění poruch intenzivně pracují. Snažíme se, aby dodávka energie byla obnovena do všech domácností co nejdříve," uvedla Beránková.

Opravy ale komplikuje těžký a mokrý sníh, v horských oblastech se těžko pohybuje technika. Na mnoha místech jsou ve vedení popadané vzrostlé stromy a větve, které spadly pod tíhou mokrého sněhu. K dnešnímu odpoledni energetici v hradeckém kraji evidují devět poruch na vedeních vysokého napětí, deset už jich odstranili, a desítky poškození na vedení nízkého napětí. V Pardubickém kraji už je vše spravené.

Na odklízení stromů se podílejí i hasiči. V hradeckém kraji od soboty do nedělního rána měli 190 událostí. Drtivá většina souvisela s odstraněním popadaných stromů nebo drátů elektrického vedení.

"Stromy padaly v celém kraji, ale nejhorší situace byla na Náchodsku, Rychnovsku a Jičínsku. Například na Náchodsku vyjížděli hasiči k sedmdesátce událostí, na Rychnovsku k 60 případům," uvedla krajská mluvčí hasičů Martina Götzová.

Stromy padaly nejčastěji na silnice, které pak byly částečně nebo zcela neprůjezdné, zavřená například byla komunikace u Sedloňova na Rychnovsku nebo u Babí na Náchodsku. Ve Slatině nad Zdobnicí spadly stromy do kolejiště. Hasiči pomáhali také se zajištěním poškozených střech, a to například v Hořicích a Nové Pace na Jičínsku nebo Provodově-Šonově na Náchodsku.

"Některé spadlé stromy se budou odstraňovat později během dneška. Zásahy ve výškách nebo použití výškové techniky neumožnil hasičům silný vítr," uvedla mluvčí.