Podle serveru Defensenews.com upustila Sofia od nákupu osmi švédských stíhaček JAS-39 a vyžádá si nové nabídky od Portugalska a Itálie. Lisabon dříve nabídl použité stíhačky F-16, Řím zase bojové letouny Eurofighter Typhoon. Mezitím potřebuje Bulharsko udržet stávají letku akceschopnou.

Bulharské ministerstvo zahraničí chtělo smlouvu s firmou RSK MiG na částku 81,3 milionu leva (1,1 miliardy Kč) podepsat už v prosinci. Uzavření kontraktu ale zdrželo odvolání ukrajinského státního podniku Ukrinmaš, který později odmítl bulharský antimonopolní úřad. Nabídku ruské firmy RSK MiG ministerstvo obrany schválilo 6. března.

Otázku, která letadla koupit, řeší bulharské vlády už přes deset let. Modernizace strojů sovětské výroby přiblíží letadla standardům NATO, tvrdí Sofia.

Někteří spojenci NATO, kteří dříve spadali do východního bloku, jsou stále odkázáni na sovětské stíhačky. Například dvě třetiny vybavení polské armády pochází z období před rokem 1991. Sovětské stíhačky dosluhují i na Slovensku; letos má slovenská vláda rozhodnout, zda nakoupí švédské JAS-39, nebo americké F-16.

Česká republika se Švédskem podepsala roku 2004 smlouvu o pronájmu 14 stíhaček JAS-39 na deset let. V roce 2014 byl pronájem prodloužen do roku 2027 s opcí na další dva roky.