Dnešní hlasování začalo s více než dvouhodinovým zpožděním, tento týden už přitom bylo několikrát odloženo. Jednání komplikovalo Rusko, které má v Radě bezpečnosti jako její stálý člen právo veta. Na žádost Ruska byla v původním návrhu, který byl za dva týdny jednání několikrát změněn, upravena formulace ohledně skupin, jichž se příměří netýká.

Příměří se nemá vztahovat na operace vedené proti extremistům z organizace Islámský stát (IS) a teroristické sítě Al-Káida. Na žádost Ruska byla podle agentury AFP formulace doplněna o "další osoby, skupiny a hnutí spojené s Al-Káidou a IS, stejně jako další teroristické skupiny určené Radou bezpečnosti". Za teroristické skupiny ale považuje syrská vláda a Rusko, které ji podporuje, i některé povstalce, jež podporuje západní koalice.

Cílem dokumentu je umožnit dodávky humanitární pomoci a evakuaci zraněných a nemocných. Katastrofální je situace zejména ve východní Ghútě u Damašku, kterou od roku 2013 ovládají povstalci a kde je v obležení vládních jednotek na 400.000 lidí. Za poslední týden tam při bombardování syrskou armádou zemřelo podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) na 500 civilistů.

Původní text rezoluce, který byl posléze několikrát změněn, navrhli před dvěma týdny dva nestálí členové Rady bezpečnosti, Švédsko a Kuvajt. A to v souvislosti s tím, jak vládní jednotky začaly stupňovat bombardování východní Ghúty. Už od prosince armáda prezidenta Bašára Asada intenzivně bombarduje i provincii Idlib. Ta je stejně jako Ghúta pod kontrolou povstalců.

Švédský zástupce při OSN Olof Skoog dnes připomněl, že útoky na civilisty v Sýrii jsou v posledních týdnech nejhorší za sedm let trvání tamní občanské války.

Rada bezpečnosti předpokládá, že se sejde za dva týdny, aby zhodnotila situaci a plnění rezoluce.