Od ministrů zahraničí podle unijního diplomata Abbás uslyší v zásadě to samé, co v prosinci v Bruselu slyšel izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Evropský blok se dál, přes komplikovanou situaci v oblasti, snaží o prosazení řešení vzniku dvou států. "Na přerušení dialogu nikdo nic nezíská. Cílem je dohoda o vzniku dvou států a dál věříme, že je to možné," prohlásil unijní činitel.

Organizace UNRWA podle významného diplomata EU odvádí v pomoci palestinským uprchlíkům "už roky obdivuhodnou práci" a unie i její členské země jsou významnými přispěvateli. Agentura, která nepůsobí jen na Západním břehu a v Pásmu Gazy, ale také za mnohdy složitých podmínek v uprchlických táborech jinde v oblasti.

Po americkém rozhodnutí nevyplatit UNRWA 65 milionů dolarů, začala organizace propouštět učitele a personál působící ve školách v táborech pro uprchlíky. Škrty se zatím netýkají pomoci rodinám, které ji potřebují. Úřad začal krátit výdaje, když prezident Donald Trump uvedl, že omezí pomoc Palestincům za to, že odmítají vést mírové rozhovory s Izraelem. Loni celkový příspěvek USA na práci organizace přesáhl 350 milionů dolarů.

Podle Izraele by měl být úřad zrušen, protože zachovává status uprchlíků lidem, kteří už uprchlíky nejsou. Jde o potomky osob, které odešly ze svých domovů po vzniku Izraele. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je přesvědčen, že stálý přísun pomoci přes OSN brání integraci těchto lidí do společnosti, v níž žijí.

Generální tajemník UNRWA Pierre Krähenbühl upozornil, že krácení peněz ohrožuje přístup ke vzdělání asi 520.000 chlapců a dívek v přibližně 700 škol, které organizace provozuje. Ohroženy mohou být dodávky jídla a další podpory v táborech v Jordánsku, Libanonu, Sýrii, na Západním břehu a v Pásmu Gazy, zdravotní dostupnost i "práva a sebeúcta celé komunity".

"Snížení příspěvků také dopadá na regionální bezpečnostní situaci v době, kdy Blízký východ čelí mnohým rizikům a hrozbám, včetně rostoucí radikalizace," varoval Krähenbühl v prohlášení pro média.

Podle unijního diplomata už některé země EU oznámily záměr své příspěvky UNRWA zvýšit. "Nechceme se ale dostat do nějaké hry na nahrazování," podotkl tento s vývojem obeznámený činitel. "Věříme, že je v kolektivním evropském a mezinárodním zájmu jejich práci podporovat," doplnil.

Evropská unie a Norsko už na 31. ledna svolaly do Bruselu mimořádné jednání výboru, který se na základě snahy mezinárodního společenství o podporu plánu na vznik dvou států, snaží hledat cesty k podpoře hospodářského rozvoje palestinských autonomních území a koordinuje dárcovskou pomoc.