Montecito leží v okrese Santa Barbara a tamní šerif Bill Brown rozšířil téměř na celé město zákaz vstupu bez ohledu na to, v jakém stavu je konkrétní dům. Prudký příliv bahna zničil 65 budov a 450 staveb poškodil. Postiženo je území o velikosti více než 77 kilometrů čtverečních a do pátrání po nezvěstných a do odklízecích prací bylo nasazeno 2100 lidí z místních, státních i federálních agentur.

Nejnověji bylo nalezeno tělo osmnácté oběti, jíž je sedmaosmdesátiletý Joseph Bleckel. Příčina jeho smrti nebyla oznámena, ale většina ostatních zemřela na mnohočetná zranění vyvolaná prudkým nárazem bahna nebo vody.

Úřady nařídily obyvatelům velké části Montecita odejít z domovů a tento stav potrvá možná čtrnáct dní. Chtějí, aby lidé opustili domy, i když v nich příval bahna přečkali. Kdo neuposlechne, má být zatčen. "Je to otravné, panuje tu vlastně stanné právo," řekla Sarah Ettmanová, jejíž dům stojí v nepoškozené části města. Přesto se rozhodla, že příkazu uposlechne, protože budou odpojeny služby a do nedalekého potoka se dostává odpadní voda. "Přišli jsme o základní hygienické služby. V takovém případě je třeba odejít," řekl Ettmanová.

Cia Monroeová sdělila, že její rodina měla štěstí, ale dcera přišla o kamarádku. Kvůli nedávným požárům se už všichni evakuovali třikrát a teď musejí znovu. Na jednu noc jim poskytla ubytování jiná rodina, ale pak byli nuceni hledat hotel, v němž dají za týdenní pobyt 3000 dolarů.

Montecito je považováno za bydliště bohatých a známých - průměrná cena tamních domů se pohybuje kolem čtyř milionů dolarů. Žijí tam ale také chudší rodiny, odkázané na levnější domy nebo byty.

Částečně uzavřená je kalifornská dálnice 101, již blokuje bahno na některých místech hluboké až 60 centimetrů. V Montecitu zaplavilo domy až po střechy.

Úterní neštěstí následovalo krátce po ukončení dlouhého boje s požárem Thomas, který zničil přes 1000 domů a spálil území 1140 kilometrů čtverečních.