Davu se nejprve podařilo prorazit první řadu policejního kordonu před sídlem parlamentu. Následně ale policisté demonstranty zatlačili zpět, načež na ně začaly ze zástupu létat dýmovnice. Podle tiranských médií bylo při šarvátkách několik lidí zraněno.

Překazit hlasování se pokusili házením dýmovnic přímo do parlamentu rovněž opoziční poslanci, kteří se rozhodli zasedání 140členného zákonodárného sboru bojkotovat. Neuspěli ale a Markuová byla schválena 69 hlasy poslanců vládní socialistické strany. Dva zákonodárci byli proti a dva se hlasování zdrželi, uvedla AP.

Problém kolem generálního prokurátora spočívá v tom, že ho má jmenovat stálá komise, která ale zatím nebyla ustavena. Proto opozice protestuje a poukazuje na to, že jmenování úřadujícího generálního prokurátora je protiústavní, byť tento krok schvaluje Evropská unie i Spojené státy.

Albánie je od roku 2009 členem Severoatlantické aliance. V roce 2014 získala status kandidáta na členství v EU a doufá, že v příštím roce zahájí přístupové rozhovory. Podmínkou je ale reforma zkorumpované justice, která se protahuje a jejíž součástí je i jmenování nového generálního prokurátora.