Lukasze Urbana v jeho kamionu, ve kterém čekal na vyložení nákladu, zastřelil Amri loni 19. prosince večer. Nedlouho poté tímto kamionem vjel do davu na vánočním trhu v západní části německé metropole, kde zabil dalších 11 lidí a na sedm desítek jich zranil.

Rodiče sedmatřicetiletého řidiče, kteří už v minulosti přišli o jednoho syna, se s tragédií nesmířili. Dávají najevo zármutek, ale i rozhořčení nad postupem německých politiků a úřadů. "Chci paní Merkelové říci, že má na svých rukou krev mého syna," zdůrazňuje Urbanová, která prý měsíce přemýšlela o tom, co šéfce německé vlády při osobním setkání řekne. Merkelové mimo jiné vyčítá, že rodině po útoku ani nezaslala osobní kondolenci.

Podobné pocity dávají najevo i další pozůstalí, včetně Čecha Petra Čižmára, jehož manželka Naďa při útoku zahynula. V rozhovoru s ČTK nedávno řekl, že kondolenci od německé kancléřky také očekával. Dnes se Merkelové, která podle něj stejně jako další politici odmítla přijmout zodpovědnost, chce zeptat, proč se s postiženými rozhodla nekomunikovat.

Šéfka německé vlády dnes na tiskové konferenci v Berlíně připustila, že si je vědoma toho, že si někteří pozůstalí přáli dřívější setkání. Dnešní schůzku ale i tak považuje za velmi důležitou. Postiženým na ní chce dát najevo soucit i odhodlání věci zlepšit. Je jí ale jasné, že ztráta pozůstalých se nedá nikdy odčinit.

Kritická slova na adresu Německa volí také otec Lukasze Urbana. Německá vláda a úřady se podle Henryka Urbana chovaly neuctivě. Urban kritizuje navíc i památník obětem, který bude v úterý na místě útoku odhalen. Jména obětí a země jejich původu budou zvěčněny na schodech pod Pamětním kostelem císaře Viléma na náměstí Breitscheidplatz. "Co to má být za symbol - jméno na schodu?" ptá se rozčarovaný otec polského řidiče.

I na základě stížností příbuzných obětí německé úřady do budoucna změní přístup k pozůstalým a zraněným. Vládní zmocněnec pro oběti útoku Kurt Beck minulý týden navrhl mimo jiné i to, aby se jim usnadnil přístup k pomoci přes jedno koordinační centrum. Vyslovil se také pro vyšší finanční odškodnění. Vláda už takovou pomoc přislíbila.