Současná pravidla umožňují lidem z partnerských zemí pobývat v USA bez víza až 90 dní. Americké úřady však zjistily, že téměř 150 tisíc lidí z 21,7 milionu, kteří loni přijeli do země v rámci programu známého pod zkratkou VWP, překročilo povolenou dobu.

Výrazně největší procento jich bylo mezi obyvateli Maďarska, Portugalska, Řecka a San Marina. Ministerstvo se proto rozhodlo vyzvat tyto čtyři země, aby rozjely informační kampaň upozorňující na délku pobytu a možné důsledky jejího překročení. Jedním z nich je to, že provinilec při případné další návštěvě USA nemůže cestovat bez víza.

Spojené státy zavádějí od lednového nástupu prezidenta Donalda Trumpa přísnější kontroly žadatelů o azyl a zakázaly vydávání víz pro obyvatele několika zemí považovaných americkými úřady za rizikové z hlediska terorismu. Také požadavky související s VWP jsou podle vyjádření ministerstva spojeny se snahou zabránit proniknout do USA teroristům či jiným zločincům.

"Myslíme si, že nejlepší je spolupracovat s těmi zeměmi, protože rozumí svým občanům. Vědí, jak s nimi komunikovat," vysvětlil podle listu Washington Examiner jeden z úředníků ministerstva, proč se USA obracejí přímo na úřady jednotlivých zemí.

Úkolem partnerských států bude také zajistit, aby byly kontroly lidí cestujících do USA prováděny s využitím aktuálních amerických databází rizikových osob a aby výměna informací s americkými úřady probíhala podle platných dohod. Ministerstvo spolu s úřadem pro bezpečnost v dopravě bude rovněž analyzovat, zda jsou ve všech 38 státech efektivně prováděny kontroly zajišťující bezpečnost během letu.