Posun brexitových rozhovorů směrem k přechodnému období, které by mělo platit bezprostředně po britském odchodu z evropského bloku, a k budoucímu uspořádání vztahů mezi Británií a Evropskou unií možňuje týden stará domluva obou stran, jak bude vypadat řešení tří klíčových otázek vznikající smlouvy o brexitu. Jde o zajištění práv občanů EU v Británii, o finančním vyrovnání britských závazků vůči unii a nakonec nejsložitější problém zachování otevřeného režimu na pozemní hranice mezi Irskem a Spojeným královstvím. Smlouva samotná ale ještě sepsána není, na základě této dohody se na ní teprve začíná pracovat.

Na dnešní schůzce věnované brexitu není britská premiérka Theresa Mayová, která se svým pohledem na stav vyjednávání prezidenty a premiéry ostatních zemí bloku seznámila ve čtvrtek večer. Za své vystoupení sklidila potlesk, podle šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera to bylo zasloužené ocenění jejího úsilí dosáhnout dohody. "Ano, někteří z nás - včetně mne - si mysleli, že je třeba uznat její velikou snahu," řekl Juncker dnes ráno.

Britský parlament ve středu proti vůli premiérky prosadil dodatek k zákonu o brexitu, který zákonodárcům dává rozhodující slovo, a ztěžuje tak vládě vyjednávání. Maltský premiér Joseph Muscat nicméně uvedl, že EU27 je odhodlána k řešení co nejvíce přispět. Podle litevské prezidentky Dalii Grybauskaitéové budou dnes jednání do další fáze posunuta "absolutně, rozhodně". Summit dá komisi mandát začít s jednáními, která nejspíš odstartují v březnu, řekla.