"Nebyly to skutečné rozhovory, vládě nešlo o dialog a to je politováníhodné," řekl večer na závěrečné tiskové konferenci de Mistura. Vládní delegace podle něj byla ochotná jednat jedině o terorismu, což je termín používaný syrskou vládou pro všechny oponenty Damašku. Opozice naopak chtěla jednat o ústavě, vládě a volbách. De Mistura řekl, že šlo o promarněnou příležitost.

Ve středu v rozhovoru ve švýcarské televizi řekl, že by Rusko mělo pomoci přimět Damašek vyjednávat a dohodnout se na nové ústavě a volbách. Jinak podle něj hrozí Sýrii rozpad. Upozornil, že pouhé vojenské vítězství nestačí, jak dokazuje případ Libye. Nezbytné je podle něj dospět rychle k politické dohodě, nemá-li se Sýrie rozdrobit.

Džaafarí k tomu dnes řekl, de Misturův rozhovor byl chybou a že se jím zmocněnec připravil o roli prostředníka. Syrský diplomat ujistil, že Damašek má zájem dohodnout se a ženevská jednání bere vážně. Dokud prý ale bude opozice trvat na svém požadavku na odstoupení prezidenta Asada, přímá jednání se nemohou konat.

Násir Harírí, který vedl opoziční delegaci, naznačil, že v Sýrii vinou vlády stále trpí civilisté. Armáda obléhá od roku 2013 východní Ghútu u Damašku, kde podle OSN rychle přibývá dětí vyčerpaných hladem. Harírí dnes řekl, že neschopnost dohodnout se o Ghútě je dokladem "neschopnosti a viny" světového společenství. "Je hanba, že musíme vyjednávat, aby nám oni (vláda) dali pár bochníků chleba," řekl Harírí.

De Mistura označil blokádu za středověký postup ve válce. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International upozornila, že taktika vyhladovět civilní obyvatelstvo je válečný zločin.

Ve východní Ghútě je v obležení asi 400.000 lidí a letos se tam dramaticky zhoršily podmínky pro zásobování. Zatímco v květnu bylo podvyživeno jedno z 50 dětí, dnes je to podle OSN jedno z osmi. Poradce OSN pro humanitární otázky Jan Egeland řekl, že syrská vláda brání vjezdu konvojů s pomocí.

"Jsou zde lidé, kteří jedí jedno jídlo jednou za dva nebo tři dny," řekl Ismáíl Jásín z místní rady v Ghútě. Podle OSN v Ghútě hladem umírají lidé a dalším selhávají ledviny. OSN pro ně žádala povolení k urychlené evakuaci do nemocnice, vzdálené jenom několik minut jízdy autem, ale nedostala je. Podle Egelanda zemřelo 12 z téměř 500 lidí, kteří čekali na evakuaci.

Ghúta je poslední větší enkláva v blízkosti Damašku, kterou mají pod kontrolou oponenti vlády. Působí tam asi tři opoziční skupiny, jejichž členové na hlavní město téměř denně střílejí granáty. Několikrát sice bylo dohodnuto příměří, armáda ale Ghútu stále ostřeluje.