"Stáváme se druhou Kubou, jen s tím rozdílem, že my máme zásoby ropy," řekl Borges s odkazem na potlačování demokracie v zemi a na to, jak se stát bohatý na ropu dostal vinou socialistické vlády na pokraj ekonomického zhroucení. V zemi nejsou k dostání základní léky a potraviny a ekonomice hrozí inflace až 2000 procent.

Sacharovova cena je pro opozici významnou podporou ve snaze navrátit zemi svobodu a demokracii, uvedl Borges. Venezuela by podle něj okamžitě potřebovala humanitární pomoc, hlavně potraviny a léky.

"Stav lidských práv v této zemi se den ode dne zhoršuje," uvedl při slavnostním předání ceny předseda EP Antonio Tajani, který podotkl, že prezident minulý víkend zakázal účast v blížících se volbách hlavy státu opozičním stranám. Tajani zároveň vyzval Madurův režim k propuštění politických vězňů a k respektování demokraticky zvoleného parlamentu. Maduro jej zbavil zákonodárné moci ve prospěch takzvaného Ústavodárného shromáždění kontrolovaného vládní stranou. EU tento orgán neuznává.

Vedle předsedy parlamentu Borgese dnes cenu převzal bývalý starosta Caracasu Antonio Ledezma a příbuzní vězněných opozičních lídrů. Ocenění podle Ledezmy patří i třem stovkám lidí vězněných v současnosti ve Venezuele kvůli politickému přesvědčení či více než 150 lidem, kteří zahynuli při potlačování letošních protivládních protestů. "Na rozdíl od těch, kdo dnes ve Venezuele nezákonně vykonávají moc, kteří vládnou puškami a bodáky pošlapávajíce ústavu a zákony republiky, my chceme mír. Nechceme pomstu, ale spravedlnost. Tato cena nám dodává sílu, abychom pokračovali v boji za hodnoty a principy demokracie," řekl v emotivním projevu politik pobývající z obavy o svůj osud v exilu.

Ledezma s evropskými politiky hovořil o možnosti přijetí sankcí vůči představitelům venezuelského vedení. „Byla bych ráda, kdyby se nám podařilo v dalších krocích přijmout i mnohem tvrdší sankce, než na kterých jsme se zatím byli v EU schopni shodnout. Měli by je pocítit zejména představitelé Madurova režimu, ať už zákazem vstupu do EU nebo zmrazením majetku, který zde mají,“ řekla ČTK Dita Charanzová (ANO), která je s venezuelskou opozicí v dlouhodobém kontaktu a na Sacharovovu cenu ji navrhovala již před dvěma lety. Ministři EU se v listopadu shodli pouze na uvalení zbrojního embarga na Venezuelu, pro postihy vůči konkrétním lidem však dosud nebyla potřebná podpora, což by se podle řady politiků mohlo nyní změnit.

Cenu Evropský parlament uděluje od roku 1988 jako výraz ocenění za podporu lidských práv a základních svobod. Její udělení je spojeno s finanční odměnou 50.000 eur (1,3 milionu Kč).

Její udělení venezuelské opozici vítá i místopředseda EP Telička, kterému dnes na jednání parlamentního vedení do kompetencí spojených s funkcí přibyla právě oblast lidských práv. V ní se chce zaměřit hlavně na oblasti východní Evropy, Íránu či Latinské Ameriky, zvláště Kuby. “Jedná se o oblasti, v nichž dochází k neustálému porušování lidských práv a svobod. Evropská unie musí být v této otázce pevná a neústupná. Nemůže slevovat ze svých základních hodnot,” řekl Telička.