Zeman ve svém projevu zopakoval, že se v posledních dnech nesetkal s dosavadními ministry, kteří budou ve vládě pokračovat, protože se s nimi zná a se spoluprací byl spokojen. Schůzky v Lánech s devíti ministerskými nováčky, které absolvoval v posledních dnech, ho přesvědčily, že noví členové dobře zapadnou do vládního týmu.

Prezident konstatoval, že dodrží slib a Babiše případně jmenuje i podruhé. "A dám mu podstatně víc času na vyjednávání o podpoře menšinové nebo koaliční vlády," uvedl Zeman. Přál by si, aby 10. ledna Sněmovna Babišovu vládu v hlasování o důvěře podpořila, už dříve avizoval, že kvůli tomu před poslanci promluví.

Potenciálně by podle Zemana mohly s Babišem spolupracovat všechny strany, konkrétní jmenovat nechtěl, protože by to podle něj mohlo znamenat pro jednání polibek smrti. Zeman však naznačil, že strany se chtějí nechat přemlouvat a na nějakou dohodu přistoupit až při druhém kole sestavování vlády. "Doufejme, že v únoru bude možná poblahopřát Andreji Babišovi, že získal důvěru," uvedl Zeman.

Prezident odmítl, že by vláda nebyla plnohodnotná, dokud nemá důvěru Sněmovny. "Když si přečtete ústavu, zjistíte, že nezná pojem neplnohodnotná vláda. Vláda je plnohodnotná okamžikem, kdy ji jmenuji. Takže můžete klidně pracovat a nemusíte reagovat na pomluvy, ať už vznikají z neznalosti nebo ze zlé vůle," řekl ministrům.

Zeman v posledních měsících uvedl, že by mohl nechat Babišovu vládu fungovat dlouhodobě v demisi. Dnes při dotazu na toto téma odkázal na vládu Mirka Topolánka, která byla v demisi od října 2006 do ledna 2007. "Prezident Klaus nechal vládnout vládu Mirka Topolánka bez důvěry čtyři nebo pět měsíců, někdy se máme řídit historickými analogiemi," konstatoval.