Do prvního kola volby se zapojilo 195 poslanců, ke zvolení tedy bylo potřeba 98 hlasů. Největší podporu dostal místopředseda ČSSD a bývalý předseda Sněmovny Hamáček (39), hlas mu dalo 143 poslanců. Předseda KSČM Vojtěch Filip (62), který byl místopředsedou dolní komory i v minulém volebním období, dostal 121 hlasů. Místopředseda Pirátů Pikal (30) a předseda SPD Okamura (45) obdrželi po 102 hlasech.

Z výsledku hlasování vyplývá, že pro Okamuru mohla vedle poslanců SPD hlasovat nejméně část poslanců ANO a KSČM. Zástupci Demokratického bloku ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, a také Pirátů a ČSSD předem oznámili, že Okamura od nich hlas nedostane. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že některé postoje SPD, ale také KSČM jsou v rozporu se zásadami humanismu. Podle Pirátů nejsou SPD a KSČM demokratické, lidovci mluví o Okamurově hnutí jako o extremistickém.

Hamáček dostal víc hlasů, než při středeční volbě předsedy Sněmovny nominant ANO Radek Vondráček, jenž byl jediným kandidátem. Vondráčka zvolilo do čela dolní komory 135 poslanců.