"Máme určité poptávky ze strany firem, na které se snažíme reagovat, přizpůsobujeme (jim) i soutěže. Vzhledem k tomu, jaká je situace na trhu, tak nám přibývají firmy, které mají požadavky a chtějí se podílet na výchově mládeže, aby byl přizpůsoben i školský proces," řekl Kutner. Čeká vyšší návštěvnost než loni.

Stánky mají na veletrhu firmy Robert Bosch, ČEZ, Motor Jikov, Viscofan, Kern-Liebers, Ege, Linde Pohony, Eaton, Engel či Jihostroj. Letos je zde 20 firem z jižních Čech. Podruhé se účastní Linde Pohony z Českého Krumlova, která vyrábí pohonné a řídící osy pro vysokozdvižné vozíky i vozíky samotné. Přes deset let spolupracuje se Střední odbornou školou strojní a elektrotechnickou ve Velešíně. Letos vzali na praxi šest žáků.

"Pro studenty máme i stipendijní program, pro nás jsou tam zajímaví obráběči, mechatronici, tímhle způsobem si vychováváme naše budoucí potenciální zaměstnance. Velešínská škola je na hodně vysoké úrovni a je to na studentech znát. Pro nás je důležité účastnit se veletrhu, aby se o nás vědělo, potom navazujeme kontakty s různými školami," řekla ČTK vedoucí HR Jindřiška Herdová. Nárok na stipendium má žák, jehož průměr známek není horší než tři. Podle výsledků se odvíjí i výše stipendia.

Linde Pohony letos slaví 20 let. "Máme dlouhodobé zaměstnance, fluktuace je minimální, ale začíná: tím, že k nám nastupuje mladší generace, je znát, že se poohlížejí po práci v Rakousku, jsme blízko hranic. Proto jsme si řekli, že musíme být víc vidět, aby si studenti vybrali obor, který potom uplatní u nás," řekla Herdová.

V Českém Krumlově zaměstnává Linde Pohony 280 lidí, v závodu Ostrov u Stříbra, kde se vyrábí od loňského ledna, 150 lidí. "Tam se dělá celý vozík, jiný typ vysokozdvižného vozíku," řekla Herdová.

Linde Pohony loni zvýšila meziročně tržby o 52 procent, dosáhly 6,42 miliardy Kč. Zdvojnásobila zisk před zdaněním na 419,9 milionu; jak uvedl jednatel Johann Brunner, povedlo se to díky zahájení výroby ve Stříbře. Elektrické vysokozdvižné vozíky Linde mají nosnost 1,2 až osm tun.