Opoziční ODS dnes předala novinářům informace o údajně nevýhodném nákupů tří lesních pozemků. Jde zejména o výpisy z katastru nemovitostí. Podnikatel Karel Hron (ANO) koupil v červnu 2015 pozemky v dražbě za 959.000 korun, znalecká cena byla 300.000. Od ledna byl členem představenstva městské firmy. V březnu 2016 se pozemky staly společným jměním manželů. V dubnu je Hron daroval tchyni, která je o měsíc později prodala za 5,023 milionu korun Službám města Pardubic.

"Je to tvrdá ekonomická levá. Jednoznačně má trestněprávní aspekt," uvedl zastupitel Karel Hass (ODS). Strana požaduje audit a odvolání členů představenstva. Trestní oznámení by podle Haase měla podat valná hromada.

V textové zprávě, kterou zaslal Hron ČTK, uvádí, že kolem kauzy je mnoho nepřesností a bude ji řešit s právníkem. Podle něj nešlo o nevýhodný obchod a je to schopný doložit. "Nic jsem SmP nezamlčel, při hlasování jsem nehlasoval, dané pozemky sousedí s městskými a cena byla OK. Za stejné peníze mohla tchyně prodat lesy soukromému majiteli," uvedl Hron.

Ve stejném duchu jako ODS dnes mluvili na mimořádné tiskové konferenci primátor i jeho náměstek Jakub Rychtecký (ČSSD). Z představenstva by podle nich měli odejít Hron, předseda představenstva Vítězslav Novohradský (ČSSD) a Jiří Jirout, kteří už v té době zasedali v orgánu společnosti. Sociální demokraté zatím navrhovat vyloučení Novohradského ze strany nebudou. Ten dnes nebral telefon, ČTK neodpovídal ani na SMS.

"Má to stopy účelového podvodu. Je to pro mě velké zklamání," řekl primátor. Hron sice nehlasoval pro koupi pozemků, ale neuvedl všechny skutečnosti, například za kolik korun je pořídil, dodal primátor.

Předsednictvo pardubické oblasti hnutí ANO dnes v souvislosti s děním v městské firmě navrhlo Hronovo vyloučení za závažné porušení stanov. Vyzvalo jej také k rezignaci na všechny funkce, které aktuálně zastává a kam byl hnutím delegován, a k rezignaci na zastupitelský mandát, který zastává v městském obvodu Pardubice I. Navrhlo rovněž krajskému předsednictvu ANO, aby vrátilo dar 100.000 korun, který Hron poskytl v září 2016 krajské organizaci. "V tuto chvíli neřešíme případnou trestněprávní odpovědnost pana Hrona. Ale to, jak se coby člen představenstva při nákupu pozemků od svojí příbuzné zachoval, považuji za přinejmenším neetické a dle mého jasný střet zájmu," uvedla po jednání oblastního předsednictva předsedkyně Oblasti Pardubice hnutí ANO Helena Dvořáčková.

Média nedávno také uvedla, že firma stoprocentně vlastněná městem koupila bez souhlasu radních pozemky u Chrudimky a patrně za ně zaplatila přehnanou částku. Služby města za 2500 metrů čtverečních pozemků Pod Vinicí zaplatily 1,63 milionu korun. Před deseti lety je koupil pardubický architekt Jan Kovář od státu za 80.000 korun. Na nich město plánovalo takzvaný Náhrdelník Chrudimky - park s relaxační i sportovní funkcí, zastupitelé ale odmítli za tuto cenu pozemky koupit.