Sobotní mimořádné zasedání vlády v Madridu dnes potvrdil španělský vládní mluvčí Íňigo Méndez de Vigo, který vyjádřil lítost nad tím, že se katalánská vláda rozhodla pokračovat v odporu. Mluvčí katalánské vlády Jordi Turull kritizoval rychlou reakci španělské vlády na Puigdemontův dopis; podle něj měl Madrid odpověď připravenou a obsah listu ho vůbec nezajímal. "Netrvalo jim to ani 30 minut," napsal na twitteru Turull k rychlému zveřejnění španělského prohlášení, které reagovalo na dopis katalánského premiéra. Ten se vyjadřoval ve lhůtě, kterou mu dal předseda španělské vlády a která vypršela dnes v 10:00 SELČ.

Převzetí autonomie musí schválit absolutní většinou Senát, který se k tomu na plenárním zasedání podle španělských médií sejde zřejmě až koncem příštího týdne. Do té doby bude mít katalánský premiér teoreticky další lhůtu převzetí autonomie Madridem zvrátit.

Španělská vláda dnes v prohlášení odpověděla na dopis katalánského premiéra, který pohrozil vyhlášením nezávislosti Katalánska v případě, že Madrid bude pokračovat v "represích" vůči tomuto autonomnímu regionu a bude bránit dialogu.

V dopise Puigdemont mimo jiné připomněl zatčení dvou separatistických vůdců z tohoto týdne, kteří jsou viněni ze vzpoury. Té se měli Jordi Sánchez z Katalánského národního shromáždění (ANC) a Jordi Cuixart z organizace Òmnium Cultural dopustit organizováním protestů 20. září, které svolali poté, co španělská policie provedla kvůli plánovanému referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu katalánských úředníků.

Za jejich propuštění se měla dnes konat další demonstrace svolaná před zastoupení španělské vlády v Barceloně. Kvůli silnému dešti se však sešlo pouze několik desítek lidí a shromáždění bylo předčasně ukončeno. Velkou demonstraci za Sáncheze a Cuixarta plánují separatisté uspořádat v sobotu.

Vláda Mariana Rajoye se podle španělského tisku chystá předložit Senátu návrh, jak hodlá katalánskou autonomii omezit. Už v sobotu či v pondělí prý zasedne vedení Senátu, které má svolat komisi autonomních regionů. Ta pravděpodobně spolu se zástupci ústavní komise projednává návrh vlády na omezení autonomie, k němuž se podle deníku El Mundo bude moci vyjádřit i Puigdemont. Pokud jeho vyjádření nebude uspokojivé, plénum Senátu vládní návrh schválí. Vládní lidovci mají dost hlasů pro zajištění absolutní většiny, která je k tomu potřebná.

Španělská média dnes s odkazem na nejmenované zdroje z horní parlamentní komory uvedla, že hlasování v Senátu se uskuteční zřejmě 30. či 31. října.

Mimořádné zasedání španělské vlády se bude konat tuto sobotu od 10:00 SELČ, protože premiér Rajoy se dnes účastní summitu EU v Bruselu. Odtud se vrátí v pátek, kdy se má ale ještě ve městě Oviedo zúčastnit předávání Ceny princezny asturské. Tu v jedné z kategorií (za svornost) dostane EU, převzít ji od španělského krále mají předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Evropského parlamentu Antonio Tajani.