"Určitě to navrhneme. Kdyby paní radní neudělala něco špatně, tak by nezasedla na mimořádném jednání rada a nezměnila to (vyjádření)," řekla Udženija. Podle ní ale bude záležet na tom, zda bude jednání usnášeníschopné. Zástupci ODS mají indicie, že se část zastupitelů nedostaví a jednání tak bude odloženo, uvedla Udženija. Aby bylo bylo jednání zahájeno, musí se dostavit nadpoloviční většina z 65 zastupitelů. Opozice disponuje 31 hlasy.

Návrh ODS na odvolání Plamínkové podpoří opoziční TOP 09. "Navrhne-li ODS odvolání, pak to podpoříme. A pokud jsou názory pana náměstka (Petra) Dolínka (ČSSD) konzistentní a paní radní vyzval k odstoupení, pak by měl hlasovat s námi," řekl předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

Výtky opozice Plamínková odmítla. "Považuji to za poněkud absurdní předvolební krok strany, která asi nemá žádné pozitivní body ve svém programu a chce se stůj co stůj něčím zviditelnit. Můj dopis nezpozdil vydání stanoviska EIA ani o den. A stanovisko dává ministerstvo, nikoliv Praha. ODS se zjevně řídí heslem, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Ale nestává, lež je pořád lež," uvedla Plamínková.

Plamínková odeslala 26. září na ministerstvo dopis, ve kterém vznesla několik připomínek k řízení EIA. Mimo jiné zpochybnila dopravně inženýrské podklady. Rozpory podle ní existují i mezi hodnotami intenzity dopravy uvedenými v jednotlivých přílohách dokumentace. "Jako radní pro životní prostředí jsem ze svých kompetencí povinna vyjadřovat se ve prospěch ochrany občanů k otázkám vlivu stavby na veřejné zdraví a životní prostředí. Upozornila jsem na dílčí nedostatek v ochraně před hlukem a požádala o jednoduchou nápravu. To se také stalo, nic víc," uvedla na začátku října Plamínková.

Praha nemá dokončen vnitřní silniční okruh ani vnější obchvat celé metropole. Vnější okruh měří asi 80 kilometrů, v provozu je zhruba polovina. Chybí severozápadní část mezi Ruzyní, Suchdolem a Březiněvsí a jihovýchodní mezi D1 a D11. Blíže k zahájení stavby je jihovýchodní část, která by se mohla začít stavět v roce 2019.