Vzorky exhumovaných kostí budou nyní převezeny do identifikačního centra Šejkovača ve městě Sanski Most k analýze DNA. "Očekáváme identifikaci přinejmenším 86 osob. Půjde o bosňácké a chorvatské civilisty z oblasti Prijedoru," sdělila dnes podle zpravodajského serveru BalkanInsight mluvčí bosenského Ústavu pro pohřešované osoby Lejla Čengičová.

Práce na novém místě v Koričanských stijenách v pohoří Vlašić začaly teprve 7. září. Podle odborníků se tam nacházejí další pozůstatky masakru z 21. srpna 1992 spáchaného policejním oddílem z Prijedoru na západě Bosny v rámci etnické čistky prováděné v této oblasti bosenskosrbskými silami.

Postříleno tam tehdy bylo celklem přes 200 lidí. Při předchozích exhumacích provedených v Koričanských stijenách v letech 2003 až 2013 byly podle Čengičové objeveny ostatky 117 obětí. Nové exhumace v tomto místě začaly v rámci pátrání po zbylých 98 obětech. Nyní byly zřejmě nalezeny ostatky nejméně 86 z nich.

Většina těchto zavražděných lidí byla podle vyšetřovatelů do Koričanských stijen přivezena ze Srby zřízených vězeňských táborů nedaleko Prijedoru s lživým odůvodněním, že jde o výměnu zajatců. Jen zhruba desítka mužů se zachránila buď pádem, nebo skokem do rokle, když vraždění začalo.

Za tyto vraždy bylo podle zpravodajského serveru BalkanInsight doposud odsouzeno 11 bývalých policistů z Prijedoru.