Formace Merkelové volby vyhrála podle odhadů s 32,5 procenta hlasů, druhá SPD by měla získat 20 procent. Obě strany současné velké koalice si ale proti předchozím volbám výrazně pohoršily. Na třetím místě nejspíš s více než 13 procenty skončí protiimigrační a eurokritická Alternativa pro Německo (AfD).

Úspěch této strany je podle francouzské nacionalistické europoslankyně a neúspěšné prezidentské kandidátky Národní fronty (FN) Marine Le Penové novým symbolem probouzení se evropských národů. Výsledek AfD označila politička za historický.

Mezi prvními politiky, kteří na výsledek německého hlasování reagovali, byl také šéf liberální frakce ALDE v europarlamentu Guy Verhofstadt, který vyzdvihl úspěch německých liberálů z FDP. Ti se se ziskem 10,5 procenta hlasů po čtyřech letech do Spolkového sněmu vrací.

"Doufám, že Merkelová sestaví proevropskou vládu a bude nyní prosazovat reformy, které EU nutně potřebuje," podotkl Verhofstadt na twitteru.

Také lucemburský premiér Xavier Bettel připomněl úspěch FDP s tím, že liberální hodnoty a přesvědčení sílí, což je pro Evropu dobré.

Jeho nizozemský kolega Mark Rutte pogratuloval na twitteru Merkelové s tím, že se těší na další spolupráci. Svou gratulaci německé kancléřce na sociální síti už zveřejnila například také litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová.