"Osvobození Palmýry a Halabu (Aleppa), prolomení obležení Dajr az-Zauru a likvidace teroristů v mnoha částech Sýrie dokazují, že vítězství je na dosah," řekl syrský ministr.

Od začátku občanské války označuje syrská vláda protivládní povstalce za teroristy. Halab, který byl před začátkem války největším městem v Sýrii, syrská armáda dobyla z rukou povstalců koncem loňského roku.

V současné chvíli bojuje teroristická organizace Islámský stát (IS) o své poslední bašty v Sýrii, město Rakka a území v provincii Dajr az-Zaur.

"Sýrie je více než kdy předtím odhodlána zlikvidovat bez výjimky teroristy napříč zemí. Vděčíme za to naší armádě, která učinila oběti, a také odhodlání syrského lidu," řekl syrský ministr zahraničí Mualim v projevu na Valném shromáždění OSN. "V přední linii boje proti teroristům syrská armáda spolu se svými spojenci dělá pokroky každý den, likviduje teroristy a osvobozuje území," dodal.

Na politické úrovni nás povzbudily rozhovory v Astaně, při kterých byly sjednány bezpečnostní zóny, pokračoval ministr s tím, že doufá v brzké ukončení násilí.

Na vytvoření čtyř bezpečnostních zón v Sýrii se minulý týden v Astaně dohodly Rusko, Turecko a Írán. Zóny se týkají plně nebo částečně oblasti východní Ghúty u Damašku a provincií Idlib, Homs, Latákíja, Halab (Aleppo) a Hamá, ale také určitých regionů na jihu Sýrie. Příměří v těchto oblastech podle AFP dosud přispělo k zmírnění násilí.

Syrská občanská válka, kterou zažehlo utlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se v průběhu let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí už si vyžádalo více než 330.000 obětí na životech a přinutilo několik milionů lidí opustit své domovy. Nyní pokračují boje proti IS v Rakce a ve východní provincii Dajr az-Zaur.

Od roku 2015 poskytuje Rusko vládě prezidenta Bašára Asada významnou vojenskou podporu, která postupně změnila poměr sil na syrském bojišti. Dalším prominentním aktérem v syrské občanské válce je arabsko-kurdská aliance SDF, kterou naopak podporuje mezinárodní letecká koalice pod velením Spojených států. V současné chvíli se syrská armáda podle zdrojů z SDF nachází v provincii Dajr az-Zaur v bezprostřední blízkosti arabsko-kurdských sil, což zvyšuje napětí mezi Moskvou a Washingtonem.

ngl šeb