"Věříme, že koalice konečně přistoupí na jednání o dostavbě okruhu. Rozhodnutí stále odkládá a je evidentní, že před volbami nechce žádné rozhodnutí přijmout. Pokud se o dostavbě okruhu v úterý nebude jednat, budeme uvažovat o vyvolání dalšího mimořádného jednání," řekl Novotný.

"Znovu posouvat začátek prací na dokončení vnitřního okruhu o další měsíce jen kvůli volbám a vnitřním sporům v koalici je pro nás nepřijatelné. Projekt je připraven a je jen potřeba ho formálně schválit. Nevidím jediný důvod, proč o další dva měsíce okrádat Pražany a Prahu o vnitřní okruh," uvedl Humplík. Narážel na to, že vedení města odmítlo minulý týden o okruhu jednat a zároveň přesunulo říjnové jednání zastupitelů na listopad, kdy bude už po volbách do Sněmovny.

Jednání se zúčastní i opoziční Piráti, kteří však podle předsedy jejich klubu zastupitelů Jakuba Michálka považují svolání mimořádného jednání za "předvolební exhibici". "Samozřejmě tam přijdeme, projednání podpoříme, ale materiál o takto významné stavbě má předkládat rada," řekl Michálek. Příprava stavby okruhu se podle něho nesmí stát "hurá akcí". "Dopadne pak jako předchůdkyně (tunel Blanka). Tam se ztratily miliardy a není dosud zkolaudována," dodal.

Mimořádné jednání zastupitelů by se mělo konat od 10:00, po pravidelném jednání rady hlavního města.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) na dotaz ČTK uvedla, že pro svolání mimořádného jednání nevidí důvod. "Městský okruh je pro nás zásadní téma, ale moc nerozumím postupu opozice. Rada záměr jednomyslně schválila před dvěma týdny a to znamená, že ten materiál bude na programu řádného zastupitelstva 2. listopadu. Nevidím proto důvod ke svolání mimořádného jednání, které bude jen o pár týdnů dříve. Jediné možné vysvětlení jsou blížící se volby a absence vlastních témat," uvedla Krnáčová.

Vládnoucí koalice se pře o trasu vedení okruhu. ANO a ČSSD prosazují variantu Vlasta z Pelc-Tyrolky do Štěrbohol s několika tunely. Varianta Trojkoalice neplánuje vybudování jedné velkokapacitní komunikace, ale počítá s vedením dopravy po dvou už existujících trasách. Jedna by vedla od Pelc-Tyrolky Povltavskou ulicí směrem na Českobrodskou. Na ní by byl tunel pod Malešicemi. Druhá by řidiče vedla z Holešoviček přes Průmyslový polookruh.

Městský nebo také vnitřní okruh staví město ze svých zdrojů. Funguje v úseku z Pelc-Tyrolky tunelem Blanka směrem do Prahy 6 a 5 a Strahovským tunelem a Mrázovkou až k Barrandovskému mostu a Jižní spojce. Na východě města končí Štěrboholskou radiálou. První část okruhu začala fungovat v 80. letech, naposledy byl v září 2015 otevřen tunelový komplex Blanka.