Město se loni rozhodlo, že se kašna na náměstí vrátí a v dubnu se začalo s jejím budováním. "Kašna je vyrobena na doporučení památkářů z božanovského pískovce, který je považován za nejkvalitnější v Česku. Oproti frýdecké kašně má ta místecká strožejší čisté linie, nicméně nechybí na ní zdobné prvky. Uprostřed je pilíř se čtyřmi lvími hlavami, z nichž bude chrlit voda. Její atraktivitu, zejména v pozdějších hodinách, podtrhne podvodní nasvícení," uvedl náměstek primátora Jiří Kajzar (Naše město F-M).

Voda v kašně bude napuštěna vždy od jara do podzimu, před zimním obdobím se bude vypouštět, aby nezamrzla a nepoškodila kašnu. Město se rozhodovalo, zda půjde o repliku v uměleckém směru klasicismu nebo bude mít kašna moderní podobu. Nakonec se přiklonilo k původnímu stylu.

"Jedinou větší změnou je umístění kašny. Naposledy se nacházela ve spodní části náměstí, naproti nynější cukrárny. Náměstí ale po roce 2000 procházelo opravami a jeho koncepce doznala drobných změn. Na místě původní kašny se nyní nachází vzrostlý strom s lavičkami, které jsme chtěli zachovat. Proto jsme byli nuceni umístit novou kašnu k okraji náměstí. Na historickém rázu náměstí to neubralo, kašna je co nejblíže původnímu místu," uvedl Kajzar.

Kašna na místeckém náměstí Svobody bude odhalena tuto sobotu v 19:00. Kašnu má i frýdecké Zámecké náměstí. Uprostřed náměstí stojí kamenná kašna z roku 1863 s litinovou sochou sv. Floriána z roku 1894, která patří k významným městským památkám.

mtk jpt