Kvůli útokům byli zadrženi čtyři podezřelí a jeden z nich vypověděl, že původně se chystaly větší atentáty a že jejich terčem měly být právě památky.

"Máme už policisty u (barcelonské katedrály) Sagrada Familia a zvyšujeme jejich počet, aniž bychom omezovali návštěvníky," sdělil Joaquim Forn z katalánské vlády. "To bude určitě jedno z míst, kde bude policejní přítomnost navýšena," řekl také prefekt Enric Millo, který dnes jednal s Fornem a barcelonskou starostkou Adou Colauovou.

Španělská vláda po atentátech ponechala bezpečnostní opatření na čtvrtém, tedy druhém nejvyšším stupni. Úřady proto nemohou zavádět nová opatření, avšak mohou zintenzivnit ta, která už existují, vysvětlil Forn.

Katalánská policie posílí přítomnost svých lidí v barcelonských ulicích o deset až dvacet procent. Více policistů bude vysláno na letiště a nádraží, ke kulturním památkám a sportovištím a také k dějištím manifestací.

Colauová sdělila, že o případném umístění bariér k velmi navštěvovaným místům tak, aby zabránily vjezdu aut, rozhodne technická komise. Colauová čelila bezprostředně po atentátech kritice za to, že nenechala bariéry postavit na třídu La Rambla, na níž atentátník minulý čtvrtek autem usmrtil 13 osob.

Po událostech v Barceloně zpřísnily bezpečnostní opatření u kulturních památek v Itálii a také u gotické katedrály v Kolíně nad Rýnem.

V Paříži se dnes sešli ministři vnitra Francie a Španělska Gérard Collomb a Juan Ignacio Zoido. Sdělili, že se budou provádět přísnější kontroly na hranici obou zemí a prohloubí se výměna informací. Francie potvrdila, že auto, použité při útoku v Cambrils pár hodin po útoku v Barceloně, bylo zachyceno dva dny předtím v oblasti Paříže.