Na místě tragédie v centru Turku, které leží zhruba 150 kilometrů západně od hlavního města Helsinek, se shromáždilo v 9:00 SELČ několik stovek lidí, aby si oběti útoku připomněly společně. K uctění památky dvou zavražděných Finů po celé zemi v sobotu vyzval premiér Juha Sipilä.

Na náměstí Kauppatori v centru města, kam lidé od pátku přinášeli květiny a svíčky, dorazil kromě řady politiků na kolečkovém křesle také Hassan Zubier. Britského občana, který navzdory vlastnímu zranění pomáhal po útoku zraněné ženě, oslavuje finský tisk jako hrdinu.

"Chtěl jsme projevit svou úctu obětem," řekl Zubier švédskému listu Aftonbladet před tím, než se vrátil zpět do nemocnice.

V pátek odpoledne osmnáctiletý Maročan, který přišel do Finska v loňském roce a požádal tu o azyl, pobodal v centru Turku deset lidí ve věku od 15 do 67 let, z toho osm žen a dva muže. Podle úřadů cílil útočník právě na ženy, muži utrpěli zranění ve snaze pomoci obětem. Útočníka policie postřelila do nohy a následně zadržela. Dnes by ho měla poprvé vyslechnout.

Po počátečním váhání policie v sobotu oznámila, že případ vyšetřuje jako vraždu s "teroristickým motivem". Pokud by se potvrdilo, že šlo o terorismus, byl by to první podobný atentát v této severoevropské zemi.