"Skončila doba, kdy předchozí vláda v USA dovedla naše vztahy na nejnižší bod, na bod mrazu. Ale nové období, období kontaktů a součinnosti s Trumpovou vládou se dosud nevyznačuje vážnými změnami k lepšímu. To v nás budí jisté znepokojení," řekl ruský diplomat podle agentury TASS na konferenci ve městě Pskov na západě Ruska.

Rjabkov také uvedl, že Moskva je připravena jednat s Washingtonem o urovnání ukrajinské krize hned poté, co americká strana určí nového vyjednávače, namísto někdejší náměstkyně ministra zahraničí Victorie Nulandové. Rusko-americký dialog ale podle něj nemůže nahradit jednání mezi Washingtonem a Kyjevem, kde tkví "základní problém" s neplněním mírových dohod. "Američtí kolegové musí vést dialog s kyjevskými úřady, pokud skutečně chtějí pokrok," prohlásil náměstek v dnešním vydání listu Izvestija.

Rusko-americké vztahy v éře Trumpova předchůdce Baracka Obamy nejprve charakterizoval "nový počátek", ústící v podpis nové odzbrojovací smlouvy obou velmocí v Praze prezidenty Obamou a Dmitrijem Medveděvem. Ale s přitvrzováním ruských poměrů po návratu Vladimira Putina do Kremlu vzájemné vztahy ochládaly a prudce se zhoršily zejména po ruské anexi Krymu a vypuknutí konfliktu na východě Ukrajiny, na což Západ zareagoval uvalením sankcí proti Rusku.

Napětí vyvrcholilo v prosinci minulého roku, kdy Spojené státy v odvetě za hackerské útoky vypověděly 35 ruských diplomatů. Americká tajná služba tehdy došla k závěru, že Rusko získalo a zveřejnilo e-maily Demokratické strany ve snaze zdiskreditovat její kandidátku Hillary Clintonovou. Kreml toto obvinění popřel.