Během 90minutové diskuse, kterou vedl zkušený moderátor Jeremy Paxman, oba politici odpovídali zvlášť na neúprosné a mnohdy zvláštní otázky diváků. Corbyn například dostal dotaz, zda by nařídil zabití teroristy vyhrožujícího útokem ve Spojeném království.

Oba tábory se podle Sky News prohlásily za vítěze debaty, která byla první živě vysílanou diskusí před předčasnými parlamentními volbami 8. června. Průzkumy veřejného mínění ukazují na vítězství konzervativců, jejich náskok se ale v poslední době výrazně snížil. Podle výsledků jedné ankety činí již jen šest procentních bodů.

BBC soudí, že Corbyn v debatě působil uvolněněji, jistěji a byl lépe připravený, zatímco Mayová byla spíše v defenzivě. Premiérka už dříve odmítla debatovat s Corbynem tváří v tvář, za což ji kritizovali nejen labouristé.

Politiky během debaty nešetřil ani moderátor Paxman. Uvedl například, že Mayová vypadá kvůli svým obratům o 180 stupňů jako "chlubil, který se zhroutí při prvních náznacích střelby". Corbyn zase zažil horké chvilky, když se ho publikum ptalo na jeho "otevřenou podporu IRA", která vedla ozbrojenou kampaň za odtržení Severního Irska od Británie. Corbyn podporu IRA opakovaně popírá.

Mayovou diváci "grilovali" především kvůli plánům konzervativců na škrty v sociální oblasti, které se dotknou mimo jiné důchodců. "Proč by vás lidé z mé generace měli volit?" ptal se Mayové jeden ze starších diváků ohledně tohoto bodu volebního programu strany, přezdívaného "daň z demence". Premiérka ale program hájila a ujišťovala, že konzervativci počítají se zavedením stropu pro příspěvky na sociální péči.

Právě vládní návrh, aby staří lidé platili na sociální péči více než dosud, mohl stát podle analytiků spolu s útokem v Manchesteru za propadem preferencí konzervativců. Strana nicméně od zveřejnění programu tento měsíc svůj plán škrtů částečně zmírnila.

Dalším hlavním tématem debaty byl nadcházející odchod Británie z EU. Mayová zopakovala, že je připravena odejít z jednání s Bruselem bez dohody. Corbyn uvedl, že pokud by ve volbách zvítězili labouristé, nedopustili by, aby jednání o brexitu skončila bez dohody.

Britský levicový deník The Guardian dnes napsal, že na sociálních sítích lidé prostřednictvím jednoduchých animací dávali jasně najevo, že výkon Mayové v debatě byl "zoufalý a poškodil ji". Trendem je hashtag #TheresaMayGIFs, uvedl deník.