Porota na obci Přepychy ocenila vizi jejího rozvoje v blízké budoucnosti či kulturně-společenské akce mající nadregionální charakter. Za originální počin hodnotitelé označili výtisk poštovních známek s významnými rodáky.

V obci, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1355, je malotřídní základní škola, mateřská škola, pošta, obecní knihovna, senior centrum, domov pro osoby se zdravotním postižením Dědina. Obec má vodovod i kanalizaci. V lokalitě v Domcích nyní nabízí parcely pro 34 domků. V obci působí sportovní oddíl a spolky hasičů, červeného kříže, myslivců, včelařů. Obec je v regionu známá konáním motoristických trhů, masopustním průvodem a festivalem dechových hudeb.

V nižších kategoriích získala modrou stuhu za společenský život obec Hrádek na Hradecku. Bílou stuhu za činnost mládeže vyhrálo Pohoří na Rychnovsku, zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí získal městys Velký Vřešťov na Trutnovsku a oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu Nahořany na Náchodsku.

Ocenění obcím budou slavnostně předána v Přepychách 19. srpna. Loni se Vesnicí roku v hradeckém kraji stal Rudník na Trutnovsku.

Cílem soutěže je především povzbudit obyvatele vesnic k rozvoji svého domova a podpořit rozmanitost a pestrost tradic jednotlivých regionů. V soutěži porota hodnotí koncepční dokumenty, společenský život a aktivitu občanů, péči o stavební fond, občanskou vybavenost, péči o zeleň a přírodní prvky, záměry obce nebo informační technologie.

Konkurence v soutěži je podle hejtmanství velká. "V dnešní době prakticky nenajdeme obec, kde by lidé nepečovali o její vzhled a nesnažili se využívat všech dostupných nástrojů k rozvoji. Ti, kdo se v daném roce do soutěže přihlásí, si jsou většinou vědomi, že ve všech posuzovaných okruzích dosahují nadstandardních výsledků," uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).