EET byla spuštěna loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Od 1. března musí tržby evidovat i firmy a podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu včetně obchodníků s auty a náhradními díly pro ně. Podle serveru Hlídač EET, který monitoruje dostupnost a rychlost komunikace pokladen podnikatelů se servery EET, je v systému více než 180.600 subjektů.

"Nejčastějším prohřeškem bylo, že poplatník vůbec nevystavil účtenku, nebo vystavil účtenku, ale neodeslal datovou zprávou údaje o evidované tržbě správci daně, případně nebyly na účtence uvedeny povinné údaje," řekl ke kontrolám celníků Stočes.

Podle průzkumu ČTK EET podnikatelům žádné velké problémy nepůsobí, někteří se přesto rozhodli raději s podnikáním skončit. Problém je to hlavně na venkově a v malých městech. Starší majitelé se často už nechtěli učit nové věci, pro jiné byly náklady na pořízení nové pokladny příliš vysoké. V horských oblastech kritizují podnikatelé problémy s připojením.

Třeba v Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku skončil kvůli EET oblíbený second hand. Ukončení podnikání v městečku s 3000 obyvateli zvažovala i Jiřina Sppaertsová, která má na náměstí obchod s dárkovým zbožím. Nakonec ale pokračuje dál, i když musela do elektronické pokladny investovat 11.000 korun. "Musela jsem se zadlužit, jinak by mi nezbylo na zboží, pokladnu ještě splácím," řekla dnes ČTK Sppaertsová.

S Andrejkou, jak Sppaertsová láskyplně své elektronické pokladně říká, ale zatím neměla žádné problémy, i spojení funguje bez problémů. Stále ale používá také starou pokladnu. "Nechtělo se mi investovat do šuplíku na peníze, který stojí další dva, tři tisíce, které musím nejdřív vydělat. Mám ji také proto, že nová pokladna načítá. Když večer vyjedu denní tržbu, tak nevím, kolik byla, vím, kolik jsem udělala od té doby, kdy jsem ji zapojila. Starou pokladnu používám na to, abych věděla, kolik byla ten den tržba a navíc si to večer zkontroluju," dodala majitelka obchůdku.