Výstavu před generálním štábem na Vítězném náměstí připravil Vojenský historický ústav (VHÚ). Zmiňuje atentát, události, které mu předcházely, i následné represe a dopady. "Výstava Anthropoid - Němá svědectví nepřipomíná pouze příběhy, ale ukazuje, že i předměty, fotografie a dokumenty jsou památkou na ty nejodvážnější lidi, kteří jsou spojeni s operací Anthropoid," řekl novinářům její spoluautor Zdeněk Špitálník.

Na panelech jsou fotografie výsadkářů či míst spojených s atentátem, ale i věci spojené s parašutisty a s domácím odbojem či československou zahraniční armádou.

Na Heydricha zaútočili 27. května 1942 v takzvané kobyliské zatáčce vojáci československé exilové armády Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří byli do protektorátu vysazeni v rámci operace Anthropoid. Na atentátu se podíleli další parašutisté Adolf Opálka a Josef Valčík. Heydrich zemřel o týden později na následky infekce. Atentátníci padli společně s dalšími parašutisty po boji v chrámu sv. Cyrila a Metoděje, když jejich úkryt prozradil další z výsadkářů Karel Čurda.

Podobnou výstavu otevřela ve spolupráci s historiky a dalšími organizacemi Československá obec legionářská (ČsOL) v Praze na Klárově. "Výstava na 26 panelech představuje jak československou republiku od roku 1918 po okupaci, tak i československý domácí a exilový odboj, výcvik parašutistů, jejich výcvik v protektorátu, přes atentát, bitvu v Resslově ulici až po následnou německou represi," řekl ČTK mluvčí ČsOL Miloš Borovička. Výstava je připravena v češtině a v angličtině, aby mohla oslovit i cizince.

Výstava se na Klárově nachází podle Borovičky asi 300 metrů od domu, kde žila Marie Kovárníková se svou sestrou. Od pracovníka Pražského hradu přijímaly zprávy o Heydrichově programu. "Díky tomu se podařilo atentát úspěšně naplánovat," poznamenal Borovička.

Výstava bude na Klárově do 15. června, pak se přesune na Karlovo náměstí, na kterém se o víkendu 17. a 18. června bude konat vzpomínková akce. V parku například vyroste výcvikový tábor československých parašutistů v Anglii, k vidění bude dobová technika.

Další připomínkové akce výročí spáchání atentátu jsou naplánovány na sobotu. V Libni se uskuteční rekonstrukce atentátu a v Lešanech na zahájení sezony Vojenského technického muzea bude Rota Nazdar předvádět komentované ukázky výcviku či nasazení parašutistů.

O atentátu v těchto dnech také píše řada německých médií. Němečtí novináři zmiňují i následné vypálení Lidic a Ležáků. Zdůrazňují přitom ojedinělost úspěšného atentátu v rámci protinacistického odboje i nesmírnou krutost nacistické odvety před 75 lety.

Výročí atentátu si připomínají i na Slovensku. Slovenský prezident Andrej Kiska dnes povýšil Gabčíka in memoriam na generálmajora. V Česku byli Gabčík, Kubiš, Opálka a Valčík povýšeni v roce 2002 na plukovníky, tyto hodnosti mají dosud. Podle informací ČTK ministerstvo obrany dostalo návrh na povýšení Kubiše do generálské hodnosti, záležitost nyní posuzuje.