Celkem má být přečteno 144.308 jmen, které shromáždil a ověřil tým z univerzity v argentinském Buenos Aires. Přesný počet obětí syrské války, která trvá od března 2011, není znám. Podle odhadů různých organizací si vyžádala kolem 400.000 životů.

Mezi lidmi, kteří se ve čtení střídají ve Vídni, jsou uprchlíci, imigranti, profesoři či herci, z nichž všichni mají jako rodný jazyk arabštinu.

"Je to kontroverzní projekt," domnívá se Emma Giffordová-Meadová z londýnské Lisson Gallery, kde se projekt ocitne ve čtvrtek. "Naše galerie je blízko syrské komunity a bude tedy zajímavé sledovat, jak na tuto performanci zareagují," uvedla Giffordová.

Španělský kontroverzní umělec Sierra uspořádal podobnou akci loni, kdy v Madridu pod názvem "2025 zločinů státu" četli arabsky mluvící lidé jména obětí izraelské ofenzivy v Gaze z léta 2014. Tehdy zahynulo přes 2200 Palestinců, většinou civilistů, a 73 Izraelců, z toho 67 vojáků.

Sierra proslul řadou provokativních akcí. Například v roce 2006 si vysloužil kritiku německé ústřední židovské rady kvůli instalaci nazvané "245 metrů krychlových" uvnitř bývalé synagogy v německém Pulheimu. Do uzavřeného prostoru, který mohli lidé navštívit s plynovou maskou, zavedl výfukové plyny z aut. Chtěl tak prý upozornit na znevažování holokaustu. Židovská rada umělcův projekt označila za urážku obětí.