Mluvčí OSN pro lidská práva Ravina Shamdasaniová uvedla, že pracovníci OSN v Kongu jsou videem zděšeni a že Spojené národy budou pokračovat v nezávislém vyšetřování incidentu.

Těla obou pracovníků byla nalezena dva týdny po únosu. Na videu, které dnes zhlédli novináři, se skupina mladých mužů představila jako členové protivládní milice Kamwina Nsapu. V následujícím záběru tito muži, s červenými šátky uvázanými kolem hlavy, šli po boku expertů OSN. Další záběr ukazoval jak byli Sharp a Catalanová zastřeleni a Catalanové uříznuta hlava.

Tři další lidé, kteří s experty OSN cestovali, jsou stále nezvěstní. Konžská vláda slíbila, že rodinám obětí zajistí spravedlnost. Vláda rovněž odmítá, že by s vraždou dvou expertů měla cokoli společného. To podle ní dokazuje i nové video. Kde vláda záznam získala však není jasné. V souvislosti s vraždami zatkly konžské úřady dva podezřelé. Jeden z nich ale z vazby uprchl.

Konžská vláda rovněž novinářům ukázala jiné video, na němž byla usmrcená těla vojáků, kterým byla uříznuta hlava. I z těchto vražd vláda viní milici Kamwina Nsapu.

Boje mezi konžskou armádou a protivládní milicí Kamwina Nsapu si od loňského léta vyžádaly stovky obětí. Když šéf milice v srpnu přišel o život během bojů s bezpečnostními složkami, násilí se vystupňovalo. OSN odhaduje, že od té doby přišlo o život přes 400 lidí a 200.000 osob bylo nuceno opustit své domovy.

V posledních měsících pracovníci OSN v provincii Kasai objevili 40 hromadných hrobů. Ty podle OSN vyytvořila konžská armáda po bojích s milicí Kamwina Nsapu. Konžská vláda naopak tvrdí, že hroby vytvořili příslušníci Kamwina Nsapu.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn minulý týden konžskou vládu varoval, že pokud případy masových hrobů důkladně nevyšetří, tak je předá k přezkoumání Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC).