"Gabriele drží hladovku, přijímá jen tekutiny. Navštěvuje ho lékař, jehož jsem si vyžádal od tureckých úřadů," uvedl italský ministr zahraničí Angelino Alfano. Dodal, že novinář se mohl setkat s právníkem. Turecký advokát Taner Kiliç podle agentury ANSA uvedl, že žurnalista je ve vězení držen ilegálně. "Nebyla vznesena žádná obvinění," řekl Kiliç s tím, že mu úřady nedovolily nahlédnout do novinářova spisu.

V Turecku platí od loňského července výjimečný stav, který byl zaveden po pokusu o převrat a který mimo jiné umožňuje prezidentovi vládnout pomocí dekretů. Jedním z prvních dekretů byla prodloužena na 30 dnů doba, po kterou může být osoba zadržována ve vazbě bez vznesení obvinění.

Třiačtyřicetiletý novinář a humanitární aktivista Del Grande byl zatčen 10. dubna v provincii Hatay na jihu Turecka u hranic se Sýrií. Podle jeho partnerky Alexandry D'Onofriové byl zatčen, protože "mluvil s uprchlíky".

K propuštění italského novináře vyzval kromě italského premiéra a ministra zahraničí také předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. "Vyzývám k okamžitému propuštění Del Grandeho a všech novinářů neprávem zadržovaných v Turecku. Nemůže být demokracie bez svobody slova," napsal Tajani na svém twitterovém účtu.

Podporu při jednání o propuštění Del Grandeho přislíbila za EU i šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Pomoc nabídlo i německé ministerstvo zahraničí, které má s podobnými případy zkušenosti. V současnosti se snaží dostat z tureckého vězení novináře Denize Yücela, který má turecké i německé občanství.

Yücel pracoval pro německý i turecký tisk a byl zadržen letos v únoru poté, co zveřejnil informaci o mailech tureckého ministra energetiky, který je zetěm tureckého prezidenta. Ankara novináře viní ze šíření propagandy ve prospěch teroristické organizace a z podněcování nepokojů. Novinář obvinění popírá.

Za nedodržování svobody slova je Turecko už dlouho kritizováno nevládními organizacemi i západními politiky. Podle nezávislé organizace P24 bylo za předchozí rok v Turecku zavřeno na 170 sdělovacích prostředků a vydavatelství a zadrženo přes 200 novinářů, z toho jich více než stovka zůstává za mřížemi.