Plavební sezona začíná 1. dubna. Dvě linky pojedou vždy o víkendech a svátcích až do prvního září. Od června přibudou ještě spoje ve čtvrtek. S ohledem na případnou nesjízdnost spodní části řeky Labe ve směru na Děčín je připravena alternativa ve směru do Roudnice nad Labem. Jízdní řád a termíny najdou zájemci na stránkách www.dopravauk.cz.

Ústecký kraj zaplatí za turistickou lodní dopravu zhruba 4,6 milionu korun. "Bohužel údaje o přesném počtu cestujících z roku 2016 nemáme. Evidujeme 6140 kusů prodaných jízdenek, reálný počet cestujících byl ale vyšší, protože je lodní doprava zahrnuta v integrovaném dopravní systému Ústeckého kraje," řekla ČTK mluvčí samosprávy Lucie Dosedělová.

Zájem o lodní turistiku roste, proto chtěl podle Dosedělové kraj nabídnout novou trasu. "Věříme, že i linka ve směru na Děčínsko podobně jako ta litoměřická bude plně využita," uvedla mluvčí.

Labská plavební provozuje také linky z Děčína přes Hřensko do Bad Schandau a Königsteinu. Dospělý za lístek z Děčína do Hřenska podle webu společnosti zaplatí 100 korun. Výletní lodí lze dojet i do Drážďan.

Vidět údolí Labe přímo z řeky je možné také při jízdě na raftu, které lze půjčit přímo v Děčíně. Výhodou je možnost zkombinovat třeba cestu po vodě s cestou na kole po přilehlé cyklostezce nebo vlakem. Turisté často vozí také in-line brusle, které nasazují až v Německu a z Bad Schandau se pak na nich do Děčína vracejí. I letos se na dolním toku Labe objeví loď Cargo Gallery, která nabízí výstavy, koncerty, divadelní představení.