Opozice kritizuje prezidenta Almazbeka Atambajeva, že si změnami ústavy připravuje přechod z čela státu do čela vlády, až mu příští rok vyprší mandát. Sám prezident ale takový úmysl popírá.

Po schválení reformy už premiér napříště nebude ke změnám ve vládě potřebovat souhlas prezidenta, ani parlamentu. Premiér bude mít rovněž rozhodující slovo při určování konečné podoby vládního návrhu státního rozpočtu.

Atambajevovi přívrženci tvrdí, že změny posílí i pravomoci parlamentu a povedou k lepší rovnováze moci. Mezi navrženými změnami je i článek definující manželství jako svazek "mezi mužem a ženou", místo dosavadní formulace "mezi dvěma lidmi", což kritizuje Rada Evropy.

Chudý Kyrgyzstán, který má asi šest milionů obyvatel, převážně muslimů, zažil v posledních letech neklid. Násilné protesty v letech 2005 a 2010 svrhly tehdejší prezidenty.

Atambajev se do čela země postavil v roce 2011, do té doby působil jako premiér a šéf sociálních demokratů. Svou politikou zajistil sblížení s Ruskem, závislost na ruských investicích a na příspěvcích Kyrgyzů, kteří si vydělávají na živobytí v Rusku, se ale vymstila v okamžiku, kdy výrazně klesly ceny ropy na světových trzích a ruská ekonomika spadla do recese.