Řeholník známý pod přízviskem Rus podle polského exagenta překládal při tajných jednáních Vatikánu se Sovětským svazem. Již v listopadu 1981 prý řekl Turowskému, že ústředí katolické církve bylo informováno o nadcházejícím vyhlášení výjimečného stavu v Polsku, které se následně uskutečnilo 13. prosince. Jméno kněze polský exagent odmítl prozradit, protože podle něj donedávna působil i pro současného papeže Františka.

Nyní 68letý Turowski se sám na konci 70. let pod falešným jménem a jako student teologie infiltroval do římského sídla jezuitů. Údajně dostal i doporučující dopis tehdejšího krakovského arcibiskupa Karola Wojtyly. Podle svých slov měl získat tajné dokumenty NATO a špiclovat jezuitské vojenské duchovní.

Po zvolení Wojtyly papežem Janem Pavlem II. prý dostal za úkol zjistit politické plány první polské hlavy katolické církve a zároveň hlídat její bezpečnost. Komunisté totiž podle něj věděli, že budou první podezřelí, pokud se Wojtylovi něco stane. Jan Pavel II. přežil několik pokusů o atentát, včetně toho nejvážnějšího z roku 1981, kdy jej v Římě postřelil člen turecké ultrapravicové organizace Mehmet Ali Agca.

Turowski tvrdí, že se jej Wojtyla jednou zeptal, jaké je jeho skutečné poslání a měl tedy možná podezření, že plní zpravodajské pověření. Varšava také Turowského jako agenta z Vatikánu v roce 1984 stáhla a to ještě před jeho plánovaným vysvěcením na kněze.

V roce 1993 komunistického rozvědčíka přijal již demokratický režim na ministerstvo zahraničí a později jej vyslal na vysoké diplomatické posty na ambasády v Havaně a Moskvě. Na velvyslanectví v ruské metropoli připravoval i návštěvu někdejšího polského prezidenta Lecha Kaczyňského ve Smolensku, která tragicky skončila pádem letadla s polskou politickou a armádní elitou.

"V roce 1990 prošel lustracemi, zřejmě díky existenci nespecifikovaného národního zájmu a zájmu chránit bývalé spolupracovníky," napsali ve sborníku Securitas Imperii recenzenti knihy Krtek ve Vatikánu, která o Turowském vyšla před třemi lety ve Varšavě.