Podle údajů cestovní agentury Invia.cz vzrostl letos zájem o zájezdy k moři během období Vánoc o 44 procent meziročně, poptávka po pobytech na Silvestra je stejná jako loni. "Zájem o zájezdy během vánočních svátků se letos výrazně zvýšil. Turisté na Vánoce jezdí nejčastěji do Egypta a SAE," uvedl marketingový ředitel Michal Tůma.

Stejně vysoký nárůst poptávky registruje také cestovní kancelář Firo-tour. "Prodejní ceny jsou srovnatelné s cenami loňskými. Nabídka v období vánočních svátků a Silvestra je již velmi omezená a nejlevnější letenky v ekonomické třídě jsou vyprodány," uvedla mluvčí Eva Němečková.

Podle marketingového ředitele Exim tours Stanislava Zímy je hlavním důvodem zájmu o trávení období Vánoc u moře útěk od předvánočního shonu za hezkým počasím a teplem. "Cestují nám tam celé rodiny s dětmi někdy i s prarodiči," dodal Zíma.

Počet lidí, kteří tráví závěr roku u moře a na horách, se podle cestovní skupiny Fischer vyrovnává. "Dokonce se zdá, že by letos mohlo o něco málo víc našich klientů trávit dovolenou v teple u moře než na horách," dodal mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Podle letenkového portálu Letuška.cz došlo také k posunu poptávky - ještě před několika lety tvořil v závěru roku podíl mimoevropských destinací na prodejích jen 25 procent. "Doba, kdy Češi jezdili na zimní dovolenou hlavně po Evropě, prostě skončila. K nejoblíbenějším destinacím nyní patří Thajsko, Maledivy, Srí Lanka, Vietnam, Bali, Austrálie, Mauritius nebo Spojené arabské emiráty," dodal ředitel portálu Josef Trejbal.

"Vánoce a Silvestr jsou pochopitelně velmi vytížené termíny, takže míst rychle ubývá. V řadě hotelů už jsou skutečně kapacity naplněné, takže kdo chce na Vánoce do tepla, měl by si zájezd rychle vybrat," dodal Bezděk.