"Obáváme se, že skupina s letadlovou lodí bude moci sloužit jako platforma k posílení útoků na civilisty," řekl Stoltenberg novinářům na tiskové konferenci před středečním a čtvrtečním jednáním ministrů obrany aliančních zemí v Bruselu.

Ruská federace má podle generálního tajemníka NATO právo operovat se svými vojenskými plavidly v mezinárodních vodách. Aliance podle něj pohyby bojové skupiny kolem Admirála Kuzněcova rutinním a uměřeným způsobem sleduje. Je podle něj na jednotlivých zemích aliance, zda ve svých přístavech umožní ruským lodím nabrat zásoby a doplnit palivo.

Ruská letadlová loď se do východního Středomoří vydala v polovině měsíce v doprovodu raketového křižníku Petr Veliký a protiponorkových lodí Severomorsk a Viceadmirál Kulakov. Součástí ruské flotily ve Středomoří je už řada torpédoborců, výsadkových lodí a lodí s protiponorkovými vrtulníky. Počátkem října se do oblasti přesunula ruská korveta Miraž vyzbrojená raketami s plochou dráhou letu a dvě korvety Serpuchov a Zeljonyj Dol, na jejichž palubě jsou rakety s plochou dráhou letu dlouhého doletu Kalibr.