Soukromé televizní stanice Citizen a NTV uvedly, že 12 osob bylo usmrceno v hostelu. Ozbrojenci nejprve použili granáty a improvizovaná výbušná zařízení, aby si uvolnili vstup skrz kovová vrata. Pak vběhli do pokojů a hosty postříleli.

Deset z dvanácti obětí patřilo ke skupině herců, kteří přijeli z keňského hlavní města Nairobi uspořádat představení pro místní školy. V okrese Mandera se skupina pohybovala přibližně měsíc.

Veronica Wambuiová, která útok přežila, uvedla pro AP, že první výbuchy u vstupní brány herce probudily. Společně s dalšími pak slyšela, jak ozbrojenci postupují z pokoje do pokoje a střílejí. Schovala se proto do skladu. Útočníci pak odpálili další výbušninu a ženu zavalila zeď. Suť ji ukryla před dalšími výstřely. "Viděla jsem, jak svítí baterkou a kontrolují pokoj, ale zakryla mne ta zeď," uvedla. Žena skončila v nemocnici se zraněnýma nohama a prostřelenou dlaní.

Hnutí Šabáb se k útoku přihlásilo ve vysílání vlastní rozhlasové stanice Andalus. Ozbrojenci prý záměrně vybrali za svůj cíl křesťany.

Islamistické milice Šabáb, napojené na teroristickou síť Al-Káida, usilují v sousedním Somálsku o svržení prozápadní vlády a zavedení islámského práva šaría. V Keni útočí v odplatě za její účast v mezinárodní misi, která s milicemi bojuje v Somálsku.

Útoky značně ohrožují keňský turistický ruch. Za poslední tři roky si akce islamistů v této východoafrické zemi vyžádaly stovky obětí. Radikálové nejčastěji podnikají výpady právě na severovýchodě země, kam snadno ze Somálska pronikají, udeřili již ale také v metropoli Nairobi či na pobřeží na jihovýchodě země.