"Velitelství vzdušných sil prakticky nemá mandát cvičení spustit. V případě, že ho spustí, porušuje zákon," uvedl Novotný. Cvičení, která se koná pod hlavičkou NATO, označil za provokaci.

"O legálnosti cvičení Ample Strike 2016 nemůže být pochyb. Podstatné je rozhodnutí vlády," sdělila ČTK Jolana Fedorková z tiskového oddělení generálního štábu. Poznamenala, že cvičení bylo řádně schváleno vládou loni v prosinci. "Sněmovna informaci o plánovaných cvičeních neschvaluje, pouze bere materiál na vědomí. Ample Strike je plně v gesci Armády České republiky, která na základě výše uvedeného usnesení vlády disponuje mandátem k jeho zahájení," uvedla.

Výcvik Ample Strike 2016 je součástí plánu letošních vojenských cvičení, který kabinet předložil Sněmovně i Senátu v lednu. Senátní branný výbor projednal dokument v březnu. Sněmovní branný výbor doporučil plénu, aby plán "vzalo na vědomí", v dubnu. Dolní komora jako celek se jím nezabývala.

Cílem cvičení je sladění činnosti pilotů taktického a vrtulníkového letectva s činností předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací. Operace ze vzduchu podpoří tři desítky letounů a vrtulníků.

Letouny budou vzlétat z letišť v Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích a ze tří zahraničních letišť v Německu, Maďarsku a Británii. Vrtulníky budou startovat z vojenských výcvikových prostorů Libavá a Boletice. Společný taktický výcvik se bude odehrávat pouze ve vojenských objektech Boletice, Bechyně, Náměšť nad Oslavou a Libavá. Cvičení by mělo podle vládního materiálu stát kolem 2,1 milionu korun.

Hnutí Ne základnám vešlo ve známost odporem k plánované výstavbě americké radarové základny v Brdech, jež měla součástí protiraketového štítu Spojených států Evropě. Loni protestovalo proti americkému konvoji, který se Českem přesouval z Pobaltí na domovskou základnu v Německu.