Orbán ujistil, že Maďarsko učiní vše, aby s Rakouskem mělo nejlepší možné sousedské vztahy. Nicméně poukázal na to, že situace obou zemí, pokud jde o migraci, je rozdílná, přičemž zájmem Maďarska je především striktní respektování norem mezinárodního práva. Budapešť rozumí potřebě Rakouska zavést přísné kontroly na své východní hranici, ale nejlepším způsobem zvládnutí migrace je pro obě země spojení sil při ochraně maďarsko-srbské hranice.

Maďarský premiér rovněž konstatoval, že jeho rozhovor s kancléřem byl úspěšný a jejich setkání posílilo politické základy, které Maďarsko a Rakousko potřebují k "otevření nové kapitoly" ve svých vztazích.

Podobně se podle agentur vyjádřil i Christian Kern. Řekl, že obě země jsou na správné cestě ke zlepšení spolupráce a k větší transparentnosti vzájemných vztahů. Dodal, že Rakousko brzy vyšle 20 policistů, aby pomohli maďarským kolegům při kontrole hranice se Srbskem. Poté expertní výbor rozhodne, jak by Rakousko i jinak mohlo pomoci Maďarsku se zvládáním migrace.

Kern rovněž uvedl, že Maďarsko je připraveno převzít z Rakouska zpět migranty, kteří vstoupili do Evropské unie na jeho jižní hranici. Převážně jde o lidi pocházející z Kosova a Albánie, které tam Budapešť může následně poslat.

V obtížném tématu takzvaných "dublinských případů" se však žádného posunu dosáhnout nepodařilo, poznamenala agentura APA. Budapešť totiž nechce přijímat zpět migranty, kteří poprvé vstoupili na území Evropské unie v Řecku, a právě to by proto podle dublinské úmluvy mělo řešit jejich azylovou žádost.

Nicméně do Řecka v současné době není možné migranty vracet. Postup Maďarska nyní posuzuje Soudní dvůr EU, na jehož verdikt musejí Budapešť i Vídeň počkat. "V současné době neexistuje žádný právní titul pro přenesení takzvaných dublinských případů z Rakouska do Maďarska," připustil podle agentury DPA v této souvislosti Kern.

Napětí ve vztazích Maďarska a Rakouska vzrostlo počátkem července, když Vídeň kvůli opět zvýšenému počtu příchozích migrantů z Maďarska zpřísnila kontroly na hraničním přechodu Nickelsdorf-Hegyeshalom. Budapešť na to reagovala obdobným opatřením, které o den později zdůvodnila kontrolami bezpečnosti silničního provozu v letních měsících. Na obou stranách se kvůli nim na krátko utvořily mnohakilometrové fronty čekajících vozidel.