Vojáci v úvodu nástupu vynesli historické prapory. Následovala minuta ticha k uctění památky legionářů i dalších vojáků, kteří padli při obraně vlasti. Ministr Stropnický v projevu řekl, že legionáři hráli významnou roli při vzniku samostatného Československa po první světové válce. Vzpomněl také na to, že tisíce příslušníků legií se po válce domů nevrátily. "Odkaz našich dědů a pradědů je třeba připomínat, založili československé legie v situaci, kdy Československo ani neexistovalo," řekl později ministr novinářům. "Ta víra, ta vnitřní síla v to, že stát se stane skutkem, to je úžasná ne legenda, ale tradice a historie," dodal.

Stropnický a Bečvář během ceremoniálu udělili vyznamenání za vynikající služby armádě. Medaili za službu v ozbrojených silách České republiky převzal náčelník vojenské policie Pavel Kříž. Náčelník generálního štábu ocenil 26 vojáků čestnými odznaky Armády České republiky Za zásluhy. Bečvář udělil také dvě pamětní mince. Mezi vyznamenanými byly dvě ženy. "Jsou to vojáci z celé republiky ocenění za dlouhodobé plnění úkolů, ať už v rámci celé České republiky, nebo za plnění úkolů v zahraničních operacích," uvedl Bečvář. Ministr doplnil, že vyznamenání byla udělena za každodenní práci vojáků a jejich vysoké pracovní nasazení.

Stropnický a Bečvář pak v kolumbáriu Národního památníku na Vítkově položili květiny u desek připomínajících české vojáky, kteří zahynuli na misích v zahraničí.

Slavnostního nástupu se zúčastnili předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Den ozbrojených sil se neslavil pouze v hlavním městě. "Velitelé organizují nástupy jednotek v jednotlivých posádkách, kde vyhlásí své rozkazy a ocení své vojáky. Není to jen záležitost Vítkova a Prahy, jsou to shromáždění ve všech posádkách," uvedl Bečvář.

Dodal, že vojáci pravidelně jezdí na místa, která jsou spojena s historií české armády. "Každý rok odjíždíme do míst, kde skutečně československá armáda vznikla. Minulý týden se naši vojáci byli podívat v Darney, přímo u památníku legionářů," řekl.

Bývalý prezident Václav Havel vyhlásil Den ozbrojených sil na památku událostí, které se odehrály 30. června 1918 u východofrancouzského městečka Darney. Tento den na pláni u Darney nastoupilo 6000 vojáků Československé střelecké brigády, aby byl před odjezdem jednotky na frontu předán bojový prapor 21. československému střeleckému pluku. Celá brigáda poté složila slavnostní přísahu. Oficiálně tak vznikla první československá samostatná jednotka. Ve stejný den Francie veřejně proklamovala právo na samostatný československý stát.