Lídra podle něj straníci schvalovali zvlášť a zvlášť hlasovali o zbytku kandidátky. Případné změny v pořadí kandidátů byly možné jen tehdy, pokud by preferenční hlasy dalo více než 50 procent členů. To se ale nestalo, proto byla schválena kandidátka v nezměněné podobě.

Dvojkou po Peterovi je Aneta Heřmanová, která pracuje jako hlavní sestra v kladenské nemocnici a v krajském zastupitelstvu už působí v tomto volebním období. Před čtyřmi roky byla na 15. místě kandidátky. Třetí místo na kandidátce obsadil hejtmanův náměstek pro školství Milan Němec.

Čtvrtý je hejtmanův náměstek pro regionální rozvoj Karel Horčička a pátý někdejší náměstek pro zdravotnictví z éry bývalého hejtmana Davida Ratha Zdeněk Seidl. Bývalý hejtman a volební jednička před čtyřmi roky Josef Řihák se bude ucházet o přízeň voličů z desátého místa. Ještě výrazněji si pohoršila někdejší hejtmanka a nyní náměstkyně pro veřejné zakázky a investice Zuzana Moravčíková, která se nedostala ani do první dvacítky.

Středočeská ČSSD podle Petery zatím nejednala o případných změnách ve volební kampani v souvislosti s rozhodnutím soudu, podle nějž má strana zaplatit bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi zhruba 337 milionů korun za právní služby ve sporu o Lidový dům. "Ve středu se sejde předsednictvo, budeme o tom jednat. V současné době pracujeme s normální verzí. Uvidíme po středě," uvedl hejtman.

Kromě Petery jsou ve středních Čechách volebními lídry do krajských voleb první místopředsedkyně Sněmovny a benešovská radní Jaroslava Jermanová (ANO), krajský radní pro kulturu Zdeněk Štefek (KSČM), který bude zároveň usilovat o zvolení do Senátu za Mělnicko, nebo krajský zastupitel za STAN a kolínský starosta Vít Rakušan. ODS povede někdejší mluvčí Středočeského kraje a starosta Líbeznic u Prahy Martin Kupka, TOP 09 náměstek šéfa podolské porodnice Petr Tiso. V čele společné kandidátky KDU-ČSL, SNK-ED a zelených bude lidovec Josef Vacek, který byl v minulosti příbramským starostou nebo náměstkem někdejšího hejtmana Petra Bendla (ODS).